Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.
Efter 2. behandling og under 3. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.
Loven indebærer for det første en ændret affattelse af straffelovens §§ 216-217. Voldtægtsreglen i § 216 skal omfatte alle tilfælde, hvor samleje tiltvinges ved vold eller trussel om vold, og samtidig udtages disse tvangsmidler af § 217, der herefter alene vil omfatte opnåelse af samleje ved anden ulovlig tvang end vold eller trussel om vold.
Det gennemførtes samtidig, at strafferammen for voldtægt opdeles i en normal strafferamme på 6 år og en skærpet straffebestemmelse med en strafferamme på fængsel indtil 10 år for tilfælde, hvor voldtægten har haft en særlig farlig karakter eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder.
Loven indebærer endvidere en justering af strafferammerne for røveri og brandstiftelse. Tidligere strafminima ophævedes, og der indførtes normalrammer på 6 år og skærpede rammer på 10 år for tilfælde, hvor røveri har haft en særlig farlig karakter, eller hvor der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder. Loven medførte dernæst, at sager efter de normale rammer på 6 år skal behandles som almindelige domsmandssager, og at sager efter de skærpede rammer på 10 år fortsat skal behandles som nævningesager.
Den gennemførte ændring af § 224 tilsigter at give mulighed for at sidestille visse samlejelignende forhold med tilfælde, hvor der er opnået egentligt samleje. Den ændrede formulering vil således give domstolene mulighed for at udmåle straffen inden for samme strafmaksimum, som hvor egentligt samleje har fundet sted.
Endelig gennemførtes en ændring af § 225, således at der gælder samme strafferamme for homoseksuelle som for heteroseksuelle overgreb.
Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov (se under A.II., nr. 36) og forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje (se under A.I., nr. 156 og A.II., nr. 38), begge af Bernhard Baunsgaard (RV) m.fl.
Lovforslaget bygger på straffelovrådets betænkning nr. 914/1980 om voldtægt, røveri og brandstiftelse.
I retsudvalgets betænkning blev der af justitsministeren fremsat ændringsforslag vedrørende straffelovens § 224 og § 225, jfr. ovenfor. I bemærkningerne til disse ændringsforslag, der var tiltrådt af udvalget, og som blev vedtaget, henvises til det nævnte af medlemmer af det radikale venstre fremsatte forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov. Samtidig meddelte det radikale venstres medlem af udvalget i betænkningen, at dette lovforslag blev trukket tilbage. I betænkningen blev endvidere af V og KF fremsat ændringsforslag om at undtage også narkotikaforbrydelser fra nævningebehandling, af SF om at lade de skærpende straffebestemmelser til de 3 delikter udgå, af SF og DR om at kriminalisere visse seksuelle handlinger også inden for ægteskab og af FP om i den strengeste røveribestemmelse udtrykkeligt at nævne trusler med skydevåben. Uden for betænkningen blev af VS fremsat ændringsforslag, hvorefter de af lovforslaget omhandlede delikter plus enkelte andre kønsfrihedsforbrydelser fortsat fremover skulle behandles ved nævningeting. Ingen af disse ændringsforslag blev vedtaget.
I tillægsbetænkningen blev af V og KF fremsat ændringsforslag, hvorefter de af lovforslaget omhandlede delikter fortsat skulle behandles ved nævningeting.
Tillægsbetænkningen indeholder endvidere en samlet udtalelse fra udvalget, hvorefter udvalget med henblik på eventuelle lovgivningsinitiativer ønsker en generel vurdering og drøftelse af lægmandselementets - nævninges og domsmænds - betydning og indplacering i retsplejen.
Efter at ændringsforslaget var blevet forkastet ved 3. behandling ønskedes spørgsmålet om nævningebehandling drøftet påny i udvalget, og 3. behandlingen blev afbrudt. I en tilføjelse til tillægsbetænkningen blev af FP fremsat ændringsforslag om en generel nedsættelse af grænsen for nævningebehandling fra 8 år til 6 år. Også dette ændringsforslag blev forkastet, og lovforslaget blev herefter vedtaget med 112 stemmer mod 42 (V, KF og Flygaard (DR)), 6 (VS og Margit Rønnow (DR)) undlod at stemme.