L 85 Forslag til lov om kommuners og amtskommuners samarbejde med aktieselskaber m.v.

Af: Lone Dybkjær (RV) , Jørgen Estrup (RV) og Marianne Jelved (RV)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget (ERU).

Loven medfører, at kommuner og amtskommuner i et vist omfang får mulighed for at deltage i selskaber, der sælger viden samt produkter og tjenesteydelser, der bygger på kommunal viden. Kommuner og amtskommuner får i et vist omfang endvidere mulighed for at deltage i selskaber, der ud over at varetage kommunale og amtskommunale opgaver vedrørende forsyning af kommuner og amtskommuner med varer og tjenesteydelser, også driver virksomhed med henblik på salg af varer og tjenesteydelser baseret på kommunal viden. Kommunernes og amtskommunernes adgang til at deltage finansielt og ledelsesmæssigt i de ovennævnte selskaber er begrænset beløbsmæssigt, og de kommunale myndigheder må ikke ved at foretage indskud få mulighed for bestemmende indflydelse.

Industriministeren har dog mulighed for at dispensere fra beløbsbegrænsningen. Loven vil ikke medføre ændringer for de kommunale indskud i de fælleskommunale selskaber, der eksisterede ved lovens ikrafttræden.

Loven medfører endvidere, at de kommunale organisationerer kan deltage finansielt og ledelsesmæssigt i de ovenfor nævnte selskaber, der eksisterer ved lovens vedtagelse, såfremt der ikke herved påføres medlemskommunerne hæftelse for de pågældende selskabers forpligtelser. Industriministeren fastsætter lovens ikrafttræden, og det er i loven foreskrevet, at loven skal tages op til revision i folketingsåret 1994-95.

Lovforslaget blev behandlet sammen med L 78. Loven fik sin endelige udformning ved vedtagelsen af en række ændringsforslag såvel ved 2. behandling som ved 3. behandling.

Lovforslaget vedtaget med 69 stemmer (S, SF, RV, Duetoft (CD), Mimi Jakobsen (CD), Bente Juncker (CD) og (ved en fejlafstemning) Sonja Albrink (CD)) mod 56 (KF, V, FP, KRF, Addi Andersen (CD), Lis Noer Holmberg (CD), Svend Aage Jensen (CD) og Jette Pors (CD)).
Partiernes ordførere
Poul Nyrup Rasmussen (S), Pia Larsen (V), Flemming Hansen (KF), Tommy Dinesen (SF), Poul Nødgaard (FP), Sonja Albrink (CD), Lone Dybkjær (RV) og Henning Lysholm (KrF)