L 184 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven, straffeloven, færdselsloven og udlændingeloven.

(Anklagemyndighedens struktur).

Af: Justitsminister Hans Engell (KF)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget (REU).

Loven tilsigter en gennemgribende revision af anklagemyndighedens struktur, idet den indebærer en mere tidssvarende og hensigtsmæssig kompetencefordeling inden for anklagemyndigheden og dermed en bedre udnyttelse af anklagemyndighedens ressourcer.

Den hidtidige struktur inden for anklagemyndigheden byggede i hovedtrækkene på de regler, der blev indført ved retsplejeloven af 1916. Blandt de væsentlige ændringer kan nævnes:

- en modernisering af bestemmelserne om anklagemyndighedens organisation og i forbindelse hermed en sammenskrivning af retsplejelovens kapitler 10 og 64 til et nyt kapitel 10. I tilknytning hertil erstattes den nuværende adgang til at få prøvet en afgørelse ved fire instanser med et toinstanssystem,

- en ændring af den gældende hovedregel vedrørende påtalekompetence, som tidligere tilkom statsadvokaten. Som udgangspunkt skal kompetencen henhøre under politimestrene, mens statsadvokaterne påtaler nævningesager og ankesager, som føres ved landsretten. Herved afskaffes den nuværende opdeling mellem statsadvokatsager og politisager,

- en ændring af bestemmelserne i retsplejeloven vedrørende påtalen. Blandt andet bliver reglerne om tiltalefrafald og påtaleopgivelse systematiseret og forenklet.

Grundlaget for Retsplejerådets betænkning nr. 1194/1990 om anklagemyndighedens struktur.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 124 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Svend Aage Jensby (V), Helge Adam Møller (KF), Ebba Strange (SF), Tom Behnke (FP), Svend Aage Jensen (CD) og Inger Stilling Pedersen (KrF)