L 209 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Ændrede regler for selvstændige erhvervsdrivende m.v.).

Af: Arbejdsminister Henning Baunbæk Dyremose ()
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indfører bl.a. en generel mindstesats svarende til højeste dagpengebeløb for deltidsforsikrede på 259 kr. pr. dag for selvstændige, der har drevet virksomhed i mindst 3 hele regnskabsår, og en generel ordning om, at ingen selvstændige kan få udbetalt dagpenge i den førte uge efter et virksomhedsophør.

Endvidere rummer loven også en bemyndigelse til arbejdsdirektøren til efter forhandling med Landsarbejdsnævnet at fastsætte regler om en såkaldt kombinationsforsikring i form af en fuldtidsforsikring for medlemmer, der får deres indtægt fra både lønarbejde og selvstændig virksomhed.

Lovforslaget fremkom på baggrund af et udvalgsarbejde startet af arbejdsministeren i august 1987, og hvori deltog repræsentanter for de to selvstændige arbejdsløshedskasser ASE og DANA. Udvalgsarbejdet resulterede i en betænkning, som dannede udgangspunkt for lovforslaget.

Samtidig med indførelsen af en generel mindstesats for arbejdsløshedsdagpengene for selvstændige erhvervsdrivende foreslog socialministeren en generel mindstesats på sygedagpengeområdet for den samme gruppe, se L 212.

Lovforslaget vedtaget med 97 stemmer (KF, SF, V, FP, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 38 (S).
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Pia Christmas-Møller (KF), Laue Traberg Smidt (V), Aage Frandsen (SF), Mogens Glistrup (FP), Niels Bollmann (CD), Marianne Jelved (RV) og Knud Glønborg (KrF)