L 38 Lov om beskatning af indkomst i forbindelse med kulbrinteindvinding i Danmark

(kulbrinteskatteloven).

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 175 af 28-04-1982
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Kulbrinteskatteloven indebærer en udvidelse af skattepligten, ændrede regler om opgørelse af beregningsgrundlaget for selskabsskat af indkomst ved kulbrinteindvinding, regler for beregning af kulbrinteskatten samt overgangsregler for de nuværende bevillingshavere og deres partnere.

Ved beregning af selskabsskat kan der anvendes normpriser i stedet for fakturerede priser.

Der foretages en særskilt opgørelse af indkomsten ved kulbrinteindvinding (ring fence), således at underskud ved anden virksomhed ikke kan fratrækkes i indkomsten.

Loven indebærer en ændring af afskrivningsreglerne i forbindelse med kulbrinteindvinding.

De gældende regler om fradrag for efterforskningsudgifter ændres ligeledes. Desuden forlænges adgangen til at fremføre underskud fra virksomhed ved kulbrinteindvinding fra de gældende 5 til 15 år.

Som udgangspunkt for beregning af kulbrinteskat anvendes samme beregningsgrundlag, som finder anvendelse ved beregning af selskabsskat, idet der dog gælder en række særlige regler ved beregningen af denne nye skat.

Indkomsten opgøres felt for felt. Der foretages ud fra geologiske kriterier en afgrænsning af de enkelte felter.

De gældende regler om henlæggelse til investeringsfonds, investeringsfradrag, forskudsafskrivninger samt varelagernedskrivning finder ikke anvendelse ved opgørelse af beregningsgrundlaget for kulbrinteskatten.

Endelig ydes efter særlige regler et bundfradrag (kulbrintefradraget).

Den skattepligtige kulbrinteindkomst opgøres ved at sammenlægge indkomsterne fra de felter, der udviser overskud. I den samlede indkomst fradrages samtlige udgifter til efterforskning og de i indkomståret betalte selskabsskatter. Af den således opgjorte indkomst beregnes kulbrinteskatten med 70 pct.

Endelig indeholder loven særlige overgangsbestemmelser, der så vidt muligt tilstræber en skattemæssig ligestilling mellem nuværende og kommende rettighedshavere.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 98 stemmer, 12 (CD) stemte imod, mens 43 (KF, V og KrF) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Hans Erenbjerg (S), Hagen Hagensen (KF), Ivar Hansen (V), Ole Kalnæs (SF), Ole Maisted (FP), Poul Emmert Andersen (CD), Lone Dybkjær (RV) og Preben Wilhjelm (VS)