L 194 Lov om ændring af færdselsloven.

(Spiritus- og promillekørsel).

Af: Justitsminister Ole Espersen (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 258 af 27-05-1981
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven hjemlede en udvidet anvendelse af bøde og en begrænsning i anvendelsen af frihedsstraf over for kørsel efter indtagelse af spiritus kombineret med en forlængelse af frakendelsestiderne ved de højere promiller.

Efter loven skal bøde idømmes i alle førstegangstilfælde uden skærpende omstændigheder, hvor promillen ikke har oversteget 2,00. Før loven lå grænsen mellem bøde og frihedsstraf ved 1,50 promille.

Lovens gennemførelse medførte endvidere en forlængelse af frakendelsestiderne ved promiller over 1,5.

I retsudvalgets betænkning blev der af FP stillet ændringsforslag om, at den del af lovforslaget, der angik frakendelsestiden, skulle udgå. Det fremgik endvidere af betænkningen, at der inden for en del af partierne var forskellig stillingtagen til lovforslaget.

Til 3. behandling blev der af Knud Lind (FP) stillet ændringsforslag om, at den akutte pladsmangel i fængslerne på grund af spiritusbilister blev midlertidigt løst ved benådninger.

Ingen af ændringsforslagene blev vedtaget, og ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 98 stemmer mod 49 (KF, VS, KrF, DR og nogle medlemmer af FP), mens 4 (3 medlemmer af KF og 1 medlem af S) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Mette Madsen (V), Annelise Gotfredsen (KF), Mogens Voigt (FP), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD), Poul H. Møller (KrF), Preben Wilhjelm (VS) og Lis Starcke (DR)