L 144 Lov om ændring af lov om tjenestemænd i staten, folkeskolen og folkekirken.

(Nedsættelse af en tjenestemandsret m. v.).

Af: Finansminister Svend Jakobsen (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 278 af 10-06-1981
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Loven indeholder bestemmelser om en ændret procedure og et ændret behandlingsforum for kollektive overtrædelser af tjenestemandslovens bestemmelser om tjenestemandens pligter. Det bestemmes således, at kompetenceområdet for den i tjenestemandslovens kap. 12 beskrevne voldgiftsret udvides, og at retten betegnes »tjenestemandsretten«. Dette indebærer, at behandlingen af sagerne sker for dette juridiske organ, og at behandlingen af ensartede forseelser kan ske samlet for grupper af tjenestemænd, samt at behandlingen af forseelser begået af tjenestemænd under flere eller samtlige ministerier sker ved samme organ.

Loven indebærer ingen ændret retlig vurdering af tjenestemænds pligtforhold og ingen udvidelse af området for retsstridige forhold. De sanktioner, som tjenestemandsretten kan ikende, er advarsel, irettesættelse eller bøde.

Herudover indeholder loven visse bestemmelser af processuel art, svarende til de regler, der gælder for arbejdsretten.

I fremsættelsestalen til lovforslaget henvises til de problemer, der opstod med hensyn til at sikre en ensartet behandling af de tjenestemænd, der deltog i arbejdsnedlæggelserne den 15. marts 1979.

Lovforslaget blev den 22. april 1981 fulgt op med et lovforslag fra indenrigsministeren om en kommunal tjenestemandsret, se under A.I., nr. 44.

I udvalgsbetænkningen blev der af finansministeren stillet ændringsforslag om at udvide rettens kompetenceområde til ansatte på tjenestemandslignende vilkår. Ændringsforslaget blev vedtaget ved 2. behandling, og lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 143 stemmer mod 13 (SF og VS). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Ole Thomsen (S), Jens Peter Jensen (V), Grethe Fenger Møller (KF), Mogens Voigt (FP), Lilli Gyldenkilde (SF), Arne Melchior (CD), Poul H. Møller (KrF), Carl Thio Tyroll (VS) og Niels Mølgaard (DR)