L 28 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge.

(Bekæmpelse af finansiering af terrorisme, udvidelse af anvendelsesområde, usamarbejdsvillige lande).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indfører en systematisk indberetningspligt vedrørende finansielle transaktioner med såkaldt usamarbejdsvillige lande og udvider reglerne om indberetningspligt i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge til også at omfatte revisorer, ejendomsmæglere og advokater.

Også Nationalbanken har fremover indberetningspligt.

Formålet med lovforslaget var at styrke bekæmpelsen af den internationale terrorisme, især ved at begrænse mulighederne for hvidvaskning af penge.

Forslaget var en del af den såkaldte antiterrorlovpakke, der indeholdt initiativer til bekæmpelse af den nationale og internationale terrorisme. Justitsministeriet, Indenrigsministeriet, Skatteministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet deltog i udarbejdelsen af lovpakkens forslag, der også omfattede L 30, L 32 og L 35. Der henvises til omtalen af disse forslag.

Det var hensigten, at lovforslagene skulle opfylde forpligtelserne i FN-konventionen af 9. december 1999 og Sikkerhedsrådets resolution nr. 1373 om bekæmpelse af terrorisme samt gennemføre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvaskning af penge. Endvidere blev EU-Ministerrådets konklusioner om at følge anbefalingerne fra Financial Action Task Force (FATF) vedrørende usamarbejdsvillige lande også fulgt op.

Lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (V, S, DF, KF, RV og KRF) mod 9 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Rikke Hvilshøj (V), Frode Sørensen (S), Mikkel Dencker (DF), Lars Barfoed (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Line Barfod (EL)