L 191 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Frihedsberøvelse af asylansøgere og administrativ udvisning m.v.).

Af: Indenrigsminister Karen Jespersen (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget (REU).

Loven giver myndighederne en række skærpede indgrebsmuligheder over for kriminelle asylansøgere:

- Øget adgang til administrativ udvisning.
- Frihedsberøvelse indtil asylsagen er afgjort.
- Hastebehandling i Flygtningenævnet.

Endelig giver loven mulighed for, at indenrigsministeren kan suspendere planlovens bestemmelser og oprette pladser på asylcentre for frihedsberøvede asylansøgere. Det gælder dog kun på centre, som Udlændingestyrelsen i forvejen råder over, og først efter at en forhandlingsløsning med den pågældende kommune har vist sig ikke at være mulig.

Det fremgik af bemærkningerne, at regeringen ønskede at kunne skride ind øjeblikkeligt og med konsekvens over for asylansøgere, der ikke overholder dansk lovgivning.

Oprindelig var det foreslået, at Center Sandholm skulle indrettes til at huse frihedsberøvede asylansøgere. Efter forhandlinger med V og KF stillede indenrigsministeren imidlertid et ændrigsforslag, som fjernede henvisningen til Sandholm. Endvidere lovede indenrigsministeren at nedsætte et udvalg, som skulle finde frem til nye tiltag til nedbringelse af sagsbehandlingstiden.

Lovforslaget vedtaget med 81 stemmer (S, V, KF, CD, RV, KRF, Mogens Andreasen (UP), Kim Behnke (UP) og Frank Dahlgaard (UP)) mod 19 (SF, DF og EL).
Partiernes ordførere
Lars Kramer Mikkelsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), John Vinther (KF), Knud Erik Hansen (SF), Elisabeth Arnold (RV), Peter Skaarup (DF), Sonja Albrink (CD) og Søren Søndergaard (EL)