L 93 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v.

(Indførelse af kvoteordning for bosniske krigsflygtninge).

Af: Indenrigsminister Birte Weiss (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at midlertidige opholdstilladelser til visse personer fra det tidligere Jugoslavien fremover kan gives inden for nærmere fastsatte rammer eller kvoter. Endvidere ophæver loven muligheden for at opnå sådan opholdstilladelse efter ansøgning.

Det fremgik af lovforslagets skriftlige bemærkninger, at det var fremsat efter drøftelser med UNHCR og efter forhandlinger i EU-regi om en byrdefordelingsordning vedrørende flygtninge og fordrevne.

Hidtil var bestemmelsen om opholdstilladelser til visse personer fra det tidligere Jugoslavien blevet administreret som en åben ordning, så alle, der opfyldte betingelserne, fik opholdstilladelse. Med indførelse af en kvoteordning skulle der blive større mulighed for i højere grad at bestemme antallet af indrejsende og dermed de tilhørende udgifter.

Kvotens størrelse ville blive fastlagt ved forelæggelse af et aktstykke for Folketingets Finansudvalg, men Retsudvalgets flertal (S, V, KF, RV og CD) lagde i betænkningen vægt på, at også Retsudvalget løbende blev holdt orienteret om kvotebehovet.

Baggrunden for ophævelsen af muligheden for at opnå opholdstilladelse efter ansøgning var, at den foreslåede kvoteordning var forudsat administreret som en ren invitationsordning.

Lovforslaget vedtaget med 102 stemmer (S, V, KF, RV og CD) mod 9 (FP, EL og DF); 8 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Helge Adam Møller (KF), Jes Lunde (SF), Elisabeth Arnold (RV), Søren Søndergaard (EL) og Kim Behnke (FP)