L 73 Forslag til lov om butikstid.

Af: Industriminister Jan Trøjborg (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 64.

Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget (ERU).

Loven udvider butikstiden på hverdage, idet der fastsættes en fælles butikstid for detailhandelen. Søn- og helligdage, herunder grundlovsdag og juleaftensdag, er fortsat lukkedage. Reglerne gælder dog ikke for butikker, der kun fører et begrænset varesortiment, og der fastsættes regler for disse butikkers indretning.

Kommunalbestyrelser kan give tilladelse til udvidet åbningstid for butikker i visse områder og for turisthandel. Bestemmelsen gælder også i tilfælde af større festligheder.

Formålet med lovforslaget var ifølge bemærkningerne at foretage en forenkling af lov om butikstid (lukkeloven) samtidig med, at loven skulle moderniseres og tilpasses forbrugernes behov for åbningstider i detailhandelen.

Lov om butikstid havde de senere år været genstand for debat, og udviklingen stillede krav til detailhandelen om fleksibilitet. De gældende åbningstidsbestemmelser havde i en årrække skabt problemer og besværligheder for detailhandelen og forbrugerne. På den anden side havde ikke mindst hensynet til de butiksansatte og et stort antal mindre butikker været anført til støtte for at bevare begrænsninger i åbningstiderne.

Der havde været problemer omkring afgrænsning af varesortimenter, og endvidere havde en del såkaldte sortimentsbutikker i praksis ikke overholdt de gældende bestemmelser. Derved var der skabt konkurrenceforvridning i forhold til de butikker, der er omfattet af lovens åbningstidsregler.

Loven fik sin endelige udformning efter vedtagelsen af en række ændringsforslag, som blev stillet af industriministeren i udvalgets betænkning og tillægsbetænkning.

Lovforslaget vedtaget med 67 stemmer (S, SF, CD, RV, KRF og Bente Juncker (UP)) mod 46 (KF, V og FP).
Partiernes ordførere
Lissa Mathiasen (S), Erik Larsen (V), Flemming Hansen (KF), Tommy Dinesen (SF), Sonja Albrink (CD), Lone Dybkjær (RV) og Henning Lysholm (KrF)