L 177 Forslag til lov om ændring af lov om planlægning.

(Sikkerhedsstillelse i forbindelse med overførelse af areal til byzone).

Af: Miljøminister Svend Auken (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Med loven indsættes en ny bestemmelse i lov om planlægning. Bestemmelsen giver en kommunalbestyrelse mulighed for at forlange, at en ejer, der ønsker et areal overført fra landzone til byzone, skal stille en sikkerhed. Sikkerheden skal have en sådan størrelse, at kommunen får dækket sine udgifter dels ved et efterfølgende krav om en kommunal overtagelse af ejendommen, dels ved en ændring af lokalplanlægningen m.v., hvis det planlagte bygge- og anlægsarbejde ikke er påbegyndt inden 4 år.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at det skulle ses på baggrund af en bestemmelse i lov om frigørelsesafgift m.v. af fast ejendom. Ifølge den pågældende bestemmelse havde en kommune pligt til på begæring at købe en ejendom til ejendomsvurderingen i 4 år efter, at ejendommen havde skiftet zone.

Når en kommune i kraft af en lokalplan overførte en ejendom, der blev benyttet til landbrug, gartneri, planteskole eller frugtplantage, fra landzone til byzone eller sommerhusområde, blev ejeren pålignet en frigørelsesafgift. Afgiften sigtede på at inddrage en væsentlig del af den samfundsskabte værdistigning ved ejendommens overgang fra land- til byzone. Til gengæld havde kommunen pligt til at købe ejendommen for ejendomsværdien i de efterfølgende 4 år.

For at modvirke spekulation i en sådan kommunal overtagelse af ejendommen blev det foreslået, at kommunerne fik mulighed for at forlange, at der blev stillet sikkerhed for, at kommunen kunne få dækket udgifterne ved overtagelse af ejendommen og tilvejebringelse af lokalplan m.v., hvis byggearbejdet ikke blev udført og man begærede at overtage arealet.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 116 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Helen Beim (S), Filt Jensen (V), Jens Jørgensen (KF), Steen Gade (SF), Aage Brusgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD), Vibeke Grønbæk (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)