L 270 Forslag til lov om folkeskolen.

Af: Undervisningsminister Ole Vig Jensen ()
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven lægges der fortsat vægt på decentralisering og selvforvaltning i folkeskolen, men hovedformålet med loven er en reform af folkeskolens indhold. Fagene er fastholdt, men der lægges samtidig op til en beskæftigelse med indholdet gennem arbejde med tværgående emner og problemstillinger. Samtidig fastholdes kravet til faglighed både i den fagdelte og i den mere tværgående undervisning.

Der indføres som noget nyt en projektopgave som led i undervisningen på 9. og 10. klassetrin. Denne opgave vil efter elevens valg kunne bedømmes med en skriftlig vurdering og/eller en talkarakter.

De eksisterende prøver fortsætter nogenlunde uændret.

Klassen er fortsat den grundlæggende undervisningsenhed. Delingen af eleverne i to niveauer efter 7. klasse i prøvefagene ophæves, men samtidig skabes der mulighed for, at undervisningen kan organiseres i hold, når dette er praktisk og pædagogisk begrundet.

Der indføres et nyt fag, natur/teknik, som obligatorisk fag på 1.-6. klassetrin. Faget skal danne grundlag for de efterfølgende fag geografi, biologi og fysik/kemi, der alle starter på 7. klassetrin.

I forlængelse af undervisningen i historie indføres faget samfundsfag, der skal behandle grundlæggende samfundsfaglige problemstillinger i historisk, samfundsfagligt perspektiv.

Engelsk bliver obligatorisk fag fra 4. klassetrin. Tysk eller fransk vil fortsat være tilbudsfag fra 7. klassetrin og valgfag fra 8. klassetrin.

For at skabe plads til de nye fag og styrke undervisningen i alle fag er der lagt op til en forøgelse af elevernes timetal på alle klassetrin.

Endelig oprettes der ved loven et folkeskoleråd. Rådet har som opgave at vurdere udviklingen i folkeskolen og på baggrund heraf rådgive undervisningsministeren.

Lovforslaget fik sin endelige udformning ved et forlig indgået mellem alle partier med undtagelse af Det Konservative Folkeparti.

Lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (S, V, SF, FP, CD, RV og KRF) mod 25 (KF, Inge Dahl-Sørensen (V) og Tørnæs (V)); 2 (Thor Pedersen (V) og Merethe Due Jensen (KRF)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Else Marie Mortensen (S), Anders Mølgaard Jensen (V), Eva Bente Møller (KF), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Jette Pors (CD), Dorit Myltoft (RV) og Henning Lysholm (KrF)