L 257 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven m.v.

(Familiesammenføring, effektivisering af asylsagsbehandlingen m.v.).

Af: Justitsminister Hans Engell (KF)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indeholder en række ændringer i reglerne vedrørende familiesammenføring med familiemedlemmer til herboende udlændinge. Loven indeholder desuden forskellige forslag af administrativ og lovgivningsmæssig art med henblik på en opstramning af administrationen på udlændingeområdet, navnlig i forbindelse med behandlingen af asylsager.

Af væsentlige ændringer i forbindelse med reglerne for familiesammenføring kan nævnes:

- familiesammenføring med forældre kan ikke finde sted, hvis der er andre børn i hjemlandet. Endvidere er det en betingelse for familiesammenføring med ægtefælle, at begge ægtefæller er over 18 år,

- opholdstilladelse for ægtefæller til indvandrere betinges af, at den herboende ægtefælle har boet i Danmark i mere end 5 år,

- fristen for inddragelse af opholdstilladelse, når grundlaget for tilladelsen ikke er til stede, forlænges fra 2 til 3 år.

For så vidt angår effektiviseringen af asylbehandlingen begrænses den opsættende virkning ved ansøgninger om genoptagelse af sager. Endvidere giver loven mulighed for frihedsberøvelse af en asylansøger, der udebliver fra afhøringer m.v.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af en række ændringsforslag, som blev stillet af justitsministeren efter indgåelse af forlig mellem partierne S, KF, V, RV, CD og KRF.

Lovforslaget vedtaget med 122 stemmer (S, KF, V, FP, CD, KRF og (ved en fejltagelse) 3 RV) mod 12 (SF og RV).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Helge Adam Møller (KF), Tom Behnke (FP), Mimi Jakobsen (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)