L 55 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdstilbud til ledige, af lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m.v. og af lov om en ar- bejdsmarkedsuddannelsesfond.

(Forstærket indsats mod langvarig ledighed).

Af: Arbejdsminister Henning Baunbæk Dyremose ()
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget.

2. beh afbrudt og forsl henvist til Arbejdsmarkedsudvalget.

Efter 2. del af 2. beh henvist til fornyet beh i Arbejdsmarkedsudvalget.

Loven indeholder en kompliceret vifte af tilbud på forskellige betingelser til ledige bl.a:

- iværksætterydelse i op til tre og et halvt år til ledige, der efter 5 måneders ledighed ønsker at forsøge sig som selvstændige,

- uddannelsestilbud før 1. arbejdstilbud for ledige under 50 år, som kun har grundskoleuddannelse,

- uddannelsestilbud for ledige, der har afsluttet 1. arbejdstilbud og haft 6 måneders ledighed,

- 2. arbejdstilbud for ledige, der har gennemført 1. arbejdstilbud og deltaget i en uddannelse, med uddannelsesydelse,

- 2. arbejdstilbud for ledige uden uddannelse, og som efter a-kassens skøn ikke har baggrund for at gennemføre en uddannelse, og

- 2. arbejdstilbud til personer, der har modtaget iværksætterydelse i mindst 12 måneder og herefter holder op som selvstændige.

Desuden indebærer loven bl.a., at dagpengene kan nedsættes gennem såkaldte timeoverførselsregler. Hvis et medlem har haft beskæftigelse af større omfang end svarende til fagets normale arbejdstid, overføres alle de overskydende timer for de foregående 13 uger. For medlemmer af en a-kasse, der har fået udbetalt nedsatte dagpenge i sammenlagt 78 uger inden for de sidste 2 år, bortfalder retten til nedsatte dagpenge, indtil medlemmet har haft 26 ugers beskæftigelse i mere end 30 timer i hver uge inden for 12 måneder.

Endvidere bestemmer loven, at arbejdsgiveren på en række betingelser ved afskedigelse og hjemsendelse m.v. betaler medlemmet en dagpengegodtgørelse svarende til dagpenge for højst én ledighedsdag.

Loven indeholder tillige en række finansierings-, administrations- og overgangsbestemmelser.

Lovforslaget fik sin endelige udformning efter en kompliceret og intensiv behandling i Folketinget. Blandt andet blev ved 3. behandling den 16. december 1988, som var årets sidste mødedag, vedtaget en række ændringsforslag med ikrafttræden til den 1. januar 1989. Ændringsforslagene var stillet samme dag af arbejdsministeren i udvalgets tillægsbetænkning, der ligeledes blev afgivet samme dag. Endvidere blev ved 2. behandling - efter at der fra flere sider var stillet ændringsforslag i betænkningen over lovforslaget, hvoraf nogle i en tilføjelse til betænkningen blev trukket tilbage igen, mens nye ændringsforslag blev stillet - overført nogle elementer fra et andet samtidig fremsat lovforslag om ændring af lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m.v. (se således L 57).

Lovforslaget vedtaget med 90 stemmer (S, KF, V, RV, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 15 (FP); 19 (SF og CD) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Pia Christmas-Møller (KF), Laue Traberg Smidt (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Mogens Glistrup (FP), Niels Bollmann (CD), Jørgen Estrup (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)