L 4 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 686 af 17-10-1986
Beh sammen med B 6.

Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet beh i retsudvalget.

Loven indebærer, at asylansøgere kan afvises på grænsen, såfremt de indrejser fra et land, hvor de ikke må antages at risikere forfølgelse som nævnt i flygtningekonventionen af 28. juli 1951. Hvis den pågældende derimod kommer direkte fra et land, hvor han risikerer forfølgelse som nævnt i konventionen, eller hvor han ikke er beskyttet mod videresendelse til et sådant land, vil den pågældende ikke kunne afvises.

Udlændinge, som ikke afvises eller udvises, og som er omfattet af flygtningekonventionen eller er de facto-flygtninge har efter forslaget fortsat et retskrav på asyl i Danmark, hvis Danmark er I. asylland. Det vil i praksis normalt forudsætte, at udlændingen er lovligt indrejst her i landet.

Efter de hidtil gældende bestemmelser har der endvidere været et retskrav på opholdstilladelse, hvis det af lignende grunde som anført i konventionen eller af andre tungtvejende grunde ikke bør kræves, at udlændingen vender tilbage til sit hjemland.

Dette ubetingede retskrav består ikke efter denne lovs vedtagelse, men loven indskrænker på den anden side ikke udlændingemyndighedernes mulighed for at give asyl i tilsvarende omfang som hidtil til udlændinge, som ikke afvises eller udvises.

Endelig gives der mulighed for, at et transportselskab, der bringer en udlænding her til landet, kan straffes med bøde på objektivt grundlag, såfremt den pågældende ikke er i besiddelse af rejselegitimation og visum.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af 3 ændringsforslag stillet af justitsministeren.

I udvalgets betænkning henledes opmærksomheden bl.a. på, at justitsministeren vil afgive en årlig beretning til Folketinget om målsætningen om og opfyldelsen af, at Danmark fortsat skal påtage sig sin del af løsningen af det internationale flygtningeproblem. Justitsministeren har endvidere over for udvalget givet tilsagn om, at han vil tage spørgsmålet om det danske modtagelsessystem op.

Lovforslaget vedtaget med 109 stemmer (S, KF, V, CD, KRF og FP) mod 28 (SF, RV og VS).
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Hagen Hagensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Ebba Strange (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Birgith Mogensen (CD), Pia Kjærsgaard (FP), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Steen Tinning (VS)