L 24 Lov om ændring af myndighedsloven m.v.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 230 af 06-06-1985
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven indebærer en samlet revision af myndighedslovens kapitel 2 og 3 om forældremyndighed og værgemål.

Den væsentligste ændring er, at der indføres adgang for forældre, der ikke er gift med hinanden, og forældre, der bliver separeret eller skilt, til at aftale fælles forældremyndighed. Herudover foreslås en række andre ændringer af de gældende regler om forældremyndighed, samkvemsret og værgemål.

Ved ændringsforslag stillet af S, SF og RV indføjedes endvidere en bestemmelse, hvorefter statsamterne skal tilbyde forældrene og barnet en børne- og familiesagkyndig rådgivning og vejledning ved uenighed om forældremyndighed og samkvemsret.

Som en konsekvens af de foreslåede ændringer af myndighedsloven ophæves reglerne om forældremyndighed i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning.

Lovforslaget skal ses på baggrund af, at folketinget den 24. maj 1984 vedtog en beslutning om børns retsstilling, se Folketingsårbog 1983-84, side 438, der opfordrede regeringen til straks i begyndelsen af næste folketingssamling at fremsætte et lovforslag om børns familieretlige stilling. Lovforslaget skulle i hovedlinjerne svare til et lovudkast, som justitsministeriets arbejdsgruppe vedrørende forældremyndighed m.v. har udarbejdet i betænkning nr. 985/1983 om forældremyndighed og samværsret.

Sammen med nærværende lovforslag fremsattes og behandledes forslag til lov om ændring af retsplejeloven m.v. (Sager om ægteskab eller forældremyndighed), se nærmest foranstående sag.

Lovforslaget vedtoges med 69 stemmer (S, SF, RV og VS) mod 67 (KF, V, CD, FP, KrF, Kaj Poulsen (S) og Inger Harms (SF)); 3 (Ruth Olsen (SF), Larsen-Ledet (RV) og Aase Olesen (RV)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Torben Lund (S), Per Stig Møller (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Ebba Strange (SF), Jørgen Estrup (RV), Inger Stilling Pedersen (KrF), Jørgen Lenger (VS) og John Arentoft (FP)