L 96 Lov om økonomisk bistand til dagspressens finansieringsinstitut

Af: Statsminister Poul Schlüter (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 192 af 09-04-1984
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Ved loven forhøjes statens tilskud til dagspressens finansieringsinstitut med 10 mill. kr. fra 4 til 14 mill. kr. Samtidig udvides støttemulighederne, således at der ud over den traditionelle investeringsstøtte gives mulighed for at yde støtte til planlægning og etablering af nye blade og for støtte til sanering af økonomisk meget svage dagblade.

Samtidig indføres en klageadgang til det i henhold til loven nedsatte tilsynsråd for ansøgere, der i visse nærmere angivne tilfælde ikke får opfyldt deres ansøgning fuldt ud.

Loven trådte i kraft den 1. juli 1984.

Lovforslaget er udarbejdet på grundlag af mediekommissionens betænkning nr. 3 af 9. december 1982 og betænkning nr. 972/1983 om de trykte mediers økonomi m.v.

I den skriftlige fremsættelsestale er der om baggrunden for lovforslaget bl.a. anført følgende:

»Lovforslaget, der har taget sit udgangspunkt i mediekommissionens samlede presseforslag, er fremkommet som et resultat af de forhandlinger, regeringen har ført med en række af folketingets partier, og skulle gerne være den langsigtede løsning, jeg sidste år gav udtryk for regeringen gerne så.

I henhold til mediekommissionens forslag, i den form statsministeriet efter ønske fra folketingets erhvervsudvalg havde givet det, adskiller dette lovforslag sig navnlig på 3 punkter:

For det første er tilskuddet nedsat fra 23 til 14 mill. kr. årligt. For det andet er den såkaldte nødhjælpsordning også udformet som en tilskuds- og ikke blot som en garantiordning. Og for det tredje har regeringen ikke ønsket at støtte forslaget om støtte til landsdækkende abonnementsaviser med lange distributionsveje.«

Der henvises i øvrigt til de ledsagende bemærkninger til lovforslaget.

For så vidt angår tidligere lovforslag om forhøjet støtte til dagspressens finansieringsinstitut henvises det til det under nr. A.II., 1. samling nr. 51 omtalte lovforslag og den dér angivne henvisning til Folketingsårbog 1982-83, side 230.

I betænkningen over nærværende lovforslag blev der af et mindretal (S og SF) stillet forslag om en ændret prioritering af statsstøtten, således at der ydes 2 mill. kr. til distributionsstøtte. Ændringsforslaget blev forkastet ved lovforslagets 2. behandling, og ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 122 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS og KrF) mod 6 (FP og FD).
Partiernes ordførere
Arne Jensen (S), Henning Andersen (KF), Helge Sander (V), Inger Harms (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Helge Dohrmann (FP) og Inger Stilling Pedersen (KrF)