L 76 Lov om tilskud til nedbringelse af okkergener i vandløb

Af: Miljøminister Erik Holst (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 57 af 18-02-1981
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven åbner mulighed for, at staten i en treårig forsøgsperiode støtter konkrete okkerbekæmpelsesprojekter, og at der kan gennemføres et kortlægnings- og undersøgelsesarbejde med henblik på etablering af en mere permanent okkerbekæmpelsesordning.

Efter forslaget skal støtteordningen administreres af miljøstyrelsen.

Loven giver miljøministeren mulighed for at fastsætte nærmere regler om en hensigtsmæssig behandling af sager om støtte til dækning af udgifterne ved gennemførelse og drift af anlæg og andre foranstaltninger til imødegåelse af okkergener. Det skal ske efter drøftelse med de berørte parter, og det vil især være Amtsrådsforeningen og landbrugsministeriet. For at gøre sagsbehandlingen så kort som muligt kan der fastsættes regler om bl. a. amtsrådenes medvirken og en samordning med sagsbehandlingen efter andre love, navnlig loven om tilskud til dræning og vanding og vandløbsloven.

I udvalgets betænkning har miljøministeren givet tilsagn om, »at spørgsmålet om den praktiske gennemførelse af loven vil blive forhandlet med landboorganisationerne og Hedeselskabet.

Ved disse forhandlinger vil der blive lagt vægt på at finde frem til en praktisk ordning, hvor det normalt er Hedeselskabet, der står for projektets udarbejdelse, og således at de praktiske spørgsmål om driften af projektet ordnes på en sådan måde, at den enkelte landmand, på hvis jord der gennemføres okkerbekæmpelsesforanstaltninger, belastes mindst muligt.«

Til 2. behandling stillede miljøministeren et ændringsforslag om, at tilskud til foranstaltninger til nedbringelse af okkerskader ikke er indkomstskattepligtigt for tilskudsmodtager. Dette ændringsforslag blev vedtaget.

I betænkningen er det endvidere bl. a. anført, at Vs medlem af udvalget »havde foretrukket, at forsøgsordningen var blevet begrænset til alene at afdække, hvilke teknikker der skal anvendes ved okkerbekæmpelsen. Det er paradoksalt, at forsøg, hvis hensigt er at skaffe viden om bekæmpelsesmetoder, gennemføres på alle dræningsarbejder i okkerbelastede områder, hvortil det er hensigten at yde tilskud efter loven om tilskud til dræning og vanding.«

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 117 stemmer mod 25 (SF, VS, DR samt Ove Jensen (FP), Poulsgaard (FP) og Askjær Jørgensen (FP)).
Partiernes ordførere
Jytte Hilden (S), Frede Houbak (V), Niels Andersen (KF), Ole Maisted (FP), Margrete Auken (SF), Jens Jørgen Bolvig (RV), Birgith Mogensen (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Mikael Lennart Waldorff (VS)