Efter 1. behandling henvist til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).
Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.
Loven har til formål at gennemføre de elementer i regeringsgrundlaget og regeringens integrationsaftale med Dansk Folkeparti, der angår udvisning af udlændinge og indeholder følgende hovedelementer:
Loven indebærer, at der indføres en ny sanktion kaldet betinget udvisning, som skal anvendes, hvor en udlænding i forbindelse med dom for strafbart forhold må antages at være tæt på at blive udvist, og hvor det derfor er en nærliggende mulighed, at den dømte vil blive udvist ved ny kriminalitet.
Desuden indebærer lovforslaget en skærpelse, den såkaldte trappestigemodel, der populært sagt indebærer, at jo længere tid en udlænding har været i Danmark, jo grovere kriminalitet skal der til, før udlændingen kan udvises. Udlændinge med mere end 7 års ophold i Danmark har den mest vidtrækkende beskyttelse, udlændinge med mere en 3 års ophold i Danmark har den næstbedste beskyttelse, og udlændinge med mindre end 3 års ophold i Danmark har den mindste beskyttelse mod udvisning. Flygtninge sidestilles med udlændinge, der har opholdt sig i Danmark i mere end 7 år. Med loven ændres tidsgrænserne til henholdsvis 9 og 5 år. Endvidere sidestilles flygtninge med andre udlændinge, dog således at flygtninge opnår den mest vidtrækkende beskyttelse efter 8 års ophold i Danmark.
Endvidere indebærer loven, at der sker en udvidelse af de straffelovsovertrædelser, der anses som så grove, at de som udgangspunkt medfører udvisning, ligesom loven indebærer en skærpelse af reglerne om indrejseforbud.
Endelig indeholder loven en skærpelse af reglerne for udvisning af religiøse forkyndere m.v.
Lovforslaget vedtaget med 91 stemmer (V, S, DF og KF) mod 20 (RV, SF og EL).