L 23 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og integrationsloven.

(Behandlingen af sager vedrørende uledsagede mindreårige asylansøgere).

Af: Integrationsminister Bertel Haarder ()
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Efter 2. beh direkte overgang til 3 .beh.

Loven giver mulighed for umiddelbart at meddele opholdstilladelse til en uledsaget mindreårig asylansøger, hvis den pågældende skønnes ikke at være tilstrækkelig moden til at gennemgå en asylsagsbehandling, eller hvis det må antages, at den pågældende vil blive stillet i en reel nødsituation ved tilbagevenden til hjemlandet.

Loven indebærer endvidere, at alle uledsagede mindreårige får udpeget en personlig repræsentant til at varetage deres interesser. Repræsentanten kan fortsætte som midlertidig forældremyndighedsindehaver, efter at barnet er meddelt opholdstilladelse.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget var en kodificering af den hidtil gældende praksis for meddelelse af opholdstilladelse til uledsagede mindreårige. Regeringen ønskede endvidere at forbedre situationen for denne gruppe yderligere, først og fremmest med forslaget om, at der skulle udpeges en særlig repræsentant.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 110 stemmer.
Partiernes ordførere
Irene Simonsen (V), Anne-Marie Meldgaard (S), Søren Krarup (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kamal Qureshi (SF), Elisabeth Arnold (RV) og Søren Søndergaard (EL)