L 142 Forslag til lov om forskningsrådgivning m.v.

Af: Videnskabsminister Helge Sander ()
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget for Videnskab og Teknologi (UVT).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven forenkler det forskningsrådgivende system og medfører en øget kvalitetssikring af forskningsmidler, idet alle offentlige forskningsbevillinger, som ikke er basisbevillinger til institutioner, skal udmøntes gennem åben konkurrence. Loven etablerer endvidere uafhængige bestyrelser, der påtager sig ledelsesansvaret for forskningsrådssystemet.

Lovforslaget blev fremsat som et led i den reform af det forskningsrådgivende system, som der blev indgået aftale om blandt alle Folketingets partier i oktober 2002. Den politiske aftale byggede på seks overordnede målsætninger:

- Forskningskvaliteten skulle sikres gennem åben konkurrence om alle offentlige forskningsmidler, som ikke var basisbevillinger til institutioner.

- Organiseringen af råd, udvalg og især programkomiteer skulle forenkles, hvilket samtidig ville lette forskernes overblik over søgemuligheder.

- Et nyt forskningsrådssystem skulle have en styrket ledelse, som kunne sikre, at den strategiske forskning blev implementeret på egne præmisser, og at tværfaglige indsatser inden for alle forskningsområder blev tilgodeset.

- En omfattende støtte til grundforskningsaktiviteter skulle fortsat sikres.

- Støtten til den strategiske, den anvendelsesorienterede og den erhvervsrettede forskning skulle samtidig sikres.

- Der skulle være en klar adskillelse mellem det organ, som skulle rådgive om generelle forskningspolitiske emner, og de organer, som skulle udmønte midler og rådgive ansøgere og andre interessenter om fondsnære og forskningsfaglige, videnskabelige spørgsmål.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 106 stemmer.
Partiernes ordførere
Hanne Severinsen (V), Lene Jensen (S), Jesper Langballe (DF), Pia Christmas-Møller (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Morten Helveg Petersen (RV)