L 100 Forslag til lov om ændring af lov om jernbanevirksomhed m.v., lov om den selvstændige offentlige virksomhed DSB og om DSB S-tog A/S, lov om jernbanesikkerhed m.v. og lov om ekspropriationer under ministeriet for offentlige arbejder.

(Gennemførelse af EU-regler m.v.).

Af: Trafikminister Flemming Hansen (KF)
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven gennemfører EU's første jernbanepakke fra 2001. Derudover indeholder loven ændringer i bestemmelserne om jernbanevirksomheders pligt til ansvarsforsikring. Loven åbner endvidere mulighed for tillæggelse af renter ved for sen indbetaling af gebyrer til Jernbanetilsynet, og fremover skal medarbejderes valgbarhed til DSB's bestyrelse følge de til enhver tid gældende regler i aktieselskabsloven.

EU's første jembanepakke skulle være gennemført i national lovgivning senest den 15. marts 2003.

Med hensyn til forsikringsbestemmelserne fremgik det af bemærkningerne, at det i lyset af terrorangrebet i USA 11. september 2001 ville være hensigtsmæssigt, hvis lovens krav om ansvarsforsikring blev fulgt af en bemyndigelse til trafikministeren til at fastsætte regler om minimumsdækning, årlig regulering af forsikringsbeløbene m.v.

Med hensyn til rentetillægning fremgik det af bemærkningerne, at Jembanetilsynet manglede et redskab til at kunne inddrive gebyrer, der ikke blev betalt.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 117 stemmer.
Partiernes ordførere
Gitte Lillelund Bech (V), Poul Andersen (S), Poul Fischer (DF), Kaj Ikast (KF), Morten Homann (SF), Martin Lidegaard (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Tove Videbæk (KrF)