L 78 Forslag til lov om ændring af lov om bestyrelse for Arbejdsmarkedets UddannelsesFinansiering og om efteruddannelsesudvalg, lov om arbejdsmarkedsuddannelser, lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v., lov om godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og lov om en arbejdsmarkedsfond.

(Omlægning af den finansieringsmæssige styring af den erhvervsrettede voksen- og efteruddannelse).

Af: Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at:

- Adgangen for bestyrelsen for Arbejdsmarkedets UddannelsesFinansiering (AUF-bestyrelsen) til at indstille til undervisningsministeren om arbejdsgiverbidrag ophæves.

- Bestemmelsen om det faste tilskud fra staten på 2,898 mia. kr. ophæves.

- Styringsredskaberne deltagerbetaling til undervisning og reduceret godtgørelse udvides fra kun at omfatte uddannelserne i ramme 2 til at omfatte alle uddannelser, der er omfattet af AUF-bestyrelsens rådgivning.

- Rammerne 1 og 2 omfattende henholdsvis formel og anerkendt uddannelse bortfalder.

- Godtgørelsesaftrapningsordningen på visse uddannelser bortfalder.

Regeringens beslutning om at iværksætte et skattestop indebar, at muligheden for, at AUF-bestyrelsen kunne indstille om opkrævning af arbejdsgiverbidrag på det erhvervsrettede voksen- og efteruddannelseområde skulle ophæves. På grund heraf blev behovet for at anvende andre styringsredskaber for at sikre overholdelse af bevillingsrammen forstærket.

Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (V, DF, KF og KRF) mod 48 (S, SF, RV og EL).
Partiernes ordførere
Tina Nedergaard (V), Anne-Marie Meldgaard (S), Louise Frevert (DF), Helle Sjelle (KF), Aage Frandsen (SF), Marianne Jelved (RV), Pernille Rosenkrantz-Theil (EL) og Bodil Kornbek (KrF)