L 204 Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om planlægning.

(Afvikling af de før den 21. oktober 1998 etablerede ulovlige helårsbeboelser i boliger i sommerhusområder).

Af: Miljø- og energiminister Svend Auken (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at kommunerne får mulighed for at give dispensation i op til 10 år fra forbudet mod helårsbeboelse i sommerhuse. Kommunerne forpligtes endvidere til at bede personer, som inden den 21. oktober 1998 er registreret i CPR med ulovlig bopæl i et sommerhus, om at fraflytte sommerhuset. Kommunerne har i disse tilfælde pligt til at indgive politianmeldelse og pålægge borgeren tvangsbøder, hvis flytteforbudet ikke efterkommes rettidigt.

Med denne ændring af planloven ønskede man at sikre en bevarelse af sommerhusområderne som rekreative områder. Lovforslaget var det andet af to lovforslag i samlingen, der regulerede de ulovlige helårsbeboelser i sommerhuse; hvor dette lovforslag regulerede afviklingen af de ulovlige helårsbeboelser, der var etableret før den 21. oktober 1998, gjorde L 48 op med ulovlige helårsbeboelser efter den 20. oktober 1998. Der henvises til omtalen under L 48.

Under behandlingen af lovforslaget blev der vedtaget et ændringsforslag, hvorefter en dispensation fra forbudet mod ulovlig helårsbeboelse kunne gives for en samlet periode af 10 år frem for to perioder af hver 5 år.

Lovforslaget vedtaget med 98 stemmer (S, V, KF, SF, DF, CD, RV og KRF) mod 2 (FP); 2 (EL) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Pernille Blach Hansen (S), Helga Moos (V), Tom Beck (KF), Steen Gade (SF), Aase D. Madsen (DF), Vibeke Peschardt (RV), Ebbe Kalnæs (CD), Søren Kolstrup (EL), Ole M. Nielsen (KrF) og Thorkild B. Fransgaard (FP)