L 160 Forslag til lov om sygdomme og infektioner hos dyr.

Af: Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FLF).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FLF).

Ved loven samles lov om husdyrsygdomme, jf. lovbekendtgørelse nr. 381 af 7. juni 1993, og lov om zoonoser, jf. lov nr. 1106 af 21. december 1994, i én lov. Loven indeholder desuden bl.a. hjemmel til at godkende personer, selskaber m.v., der erhvervsmæssigt omsætter kvæg og svin, hjemmel til at bekæmpe sygdomme hos akvakulturdyr gennem tørlægning af dambrug og i forbindelse hermed udbetaling af driftstabserstatning, uden at der samtidig sker aflivning af dyrene, samt hjemmel til at lade lokale
erhvervsmæssige interessenter overtage omkostningerne ved etablering og drift af de veterinære grænsekontrolsteder.

Det fremgik af bemærkningerne, at hensigten med ovforslaget var at etablere hjemmel for gennemførelse af EU-regler, at gennemføre regelforenkling samt at åbne for finansiering af grænsekontrolsteder af private erhvervsmæssige interessenter.

Det fremgik endvidere, at forslaget om godkendelse af personer, selskaber m.v., der erhvervsmæssigt omsætter kvæg
og svin, tilsigtede at opfylde Danmarks forpligtelse til at gennemføre Rådets direktiv 97/12/EF af 17. marts 1997 om
ændring og ajourføring af direktiv 64/432/EØF om veterinærpolitimæssige problemer ved handel inden for Fællesskabet med kvæg og svin, at udmøntningen af bemyndigelserne i lovforslaget i en række tilfælde kunne nødvendiggøre underretning af EU-Kommissionen, og at forslaget vedrørende bekæmpelse af sygdomme og zoonotiske smitstoffer skønnedes at skulle notificeres efter EU's
regler om statsstøtte. Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af ændringsforslag fra fødevareministeren.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 107 stemmer.
Partiernes ordførere
Lotte Bundsgaard (S), Bodil Thrane (V), Lene Espersen (KF), Jørn Jespersen (SF), Christian H. Hansen (DF), Vibeke Peschardt (RV), Annie Lunde Hansen (CD), Søren Kolstrup (EL), Ole M. Nielsen (KrF) og Christian Jensen (FP)