L 66 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning.

(Afregning af elektricitet fra decentrale kraftvarmeværker m.v.).

Af: Miljø- og energiminister Svend Auken (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Med loven får elselskaberne pligt til at aftage elektriciteten fra de decentrale kraftvarmeværker og andre miljøvenlige elanlæg. Loven pålægger desuden elselskaberne at give en betaling, der svarer til elforsyningens omkostninger ved at producere og transportere elektricitet, herunder de langsigtede anlægsomkostninger.

Lovforslaget blev fremsat parallelt med lovforslag nr. L 67, og begge forslag knyttede sig til redegørelsen om nye initiativer på området for vedvarende energi.

Det fremgik af bemærkningerne, at elselskaberne hidtil havde givet de decentrale kraftvarmeværker en betaling for elektriciteten, som svarede til elsystemets sparede langsigtede omkostninger ved produktion og transport. ELSAM havde imidlertid meddelt, at elselskaberne i Jylland og på Fyn ikke længere ville give effektbetaling med henvisning til, at der på kort sigt var ved at opstå en overkapacitet. ELSAM's bestyrelse havde samtidig besluttet, at indgåelse af nye kontrakter om aftagelse af produktion fra decentrale anlæg blev stillet i bero indtil videre.

De decentrale kraftværker og andre miljøvenlige elanlæg var vigtige led i arbejdet på at nå de mål, som var sat i regeringens handlingsplan »Energi 2000«. Det var derfor uacceptabelt, hvis udbygningen på disse områder gik i stå på grund af usikkerhed om effektbetalingen.

Lovforslaget vedtaget med 68 stemmer (S, SF, RV, EL og CD) mod 59 (V, KF, FP og DF).
Partiernes ordførere
Martin Glerup (S), Peter Hansen-Nord (V), Eva Bente Møller (KF), Anni Svanholt (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Bent Hindrup Andersen (EL) og Kim Behnke (FP)