L 270 Forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister og lov om skibsregi- strering.

(Cabotage og bareboatregistrering).

Af: Erhvervsminister Mimi Jakobsen (CD)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget (ERU).

Loven ophæver de fartsbegrænsninger, der hidtil har været gældende for fragtskibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) i relation til sejlads mellem danske havne (cabotagesejlads). Endvidere medfører loven, at skibe, som udlejes uden fører til danske redere (bareboatbefragtning) under visse betingelser kan føre dansk flag og dermed optages i DIS og DAS (Dansk Skibsregister).

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget var det udarbejdet under hensyntagen til det såkaldte Funderudvalgs betænkning nr. 1312 fra marts 1996 om »En fremtid for dansk skibsfart«. Funderudvalget var nedsat efter pålæg fra Folketinget, som ved dagsorden D 67 fra 27. april 1995 havde pålagt regeringen at fremkomme med forslag til, hvordan Danmark fortsat kunne bevare sin betydningsfulde status som søfartsnation med danske søfolk ombord i skibene.

Ved Rådets forordning nr. 3577/92 blev der indført en gradvis ophævelse af de hidtil eksisterende restriktioner for cabotagesejlads. Dog skulle et skib opfylde alle forudsætninger for at sejle cabotage i sit hjemland for ikke at blive ramt af restriktioner i de øvrige EU-lande. For at sikre konkurrencen indeholdt forslaget derfor bestemmelser om ophævelse af disse restriktioner for fragtskibe.

Ifølge bemærkningerne skulle det endvidere forbedre konkurrenceevnen, at der indførtes regler om, at bareboatbefragtede skibe kunne føre dansk flag med de rettigheder og pligter, der fulgte heraf, herunder at et sådant skib kunne registreres i et dansk skibsregister.

Lovforslaget vedtaget med 98 stemmer (S, V, KF, RV, FP, CD og DF) mod 13 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Poul Andersen (S), Svend Heiselberg (V), Kai Dige Bach (KF), Tommy Dinesen (SF), Bjørn Elmquist (RV), Sonja Albrink (CD), Keld Albrechtsen (EL), Annette Just (FP) og Kristian Thulesen Dahl (DF)