L 201 Forslag til lov om ændring af straffeloven.

(Strafansvar for juridiske personer).

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indfører generelle bestemmelser om kollektivt strafansvar for juridiske personer som f.eks. aktie-, anparts- og andelsselskaber, interessentskaber, foreninger, fonde, boer, kommuner og statslige myndigheder.

Bestemmelserne omfatter også enkeltmandsvirksomheder, hvis de størrelsesmæssigt kan sidestilles med de nævnte selskaber m.fl.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at det byggede på Straffelovrådets betænkning nr. 1289/1995 om juridiske personers bødeansvar. Formålet med lovforslaget var først og fremmest at indføje nogle generelle bestemmelser om kollektivansvar i straffeloven, så der på de lovgivningsområder, hvor der er behov for det, kan henvises til reglerne i straffeloven. Formålet med lovforslaget var ikke primært at tage stilling til, om der skal gælde et strafansvar for juridiske personer. Dette skal som hidtil afgøres af særlovgivningen på de enkelte områder.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 119 stemmer.
Partiernes ordførere
Per Kaalund (S), Erling Oxdam (V), Gitte Seeberg (KF), Anne Baastrup (SF), Bjørn Elmquist (RV), Søren Søndergaard (EL) og Tom Behnke (FP)