L 221 Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

(Lempelse af reglerne om genoptagelse af arbejdet, herunder deltagelse i fagpolitisk arbejde m.v.).

Af: Socialminister Yvonne Herløv Andersen ()
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Socialudvalget (SOU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven giver mulighed for en vis genoptagelse af arbejdet i forbindelse med afholdelse af barselorlov, således at dagpengene alene bortfalder for den eller de dage, hvor arbejdet er genoptaget.

Endvidere vil der være mulighed for at deltage i fagpolitisk arbejde i barseldagpengeperioden.

Endelig gives der mulighed for at fastsætte, at perioder, hvor der er givet ydelser efter orlovsloven, betragtes som døde perioder i forbindelse med dagpengelovens beskæftigelseskrav.

Det fremgik af de skriftlige bemærkninger til lovforslaget, at loven blev mere fleksibel efter ændringerne. Efter den hidtil gældende ordning medførte genoptagelse af arbejdet nemlig, at dagpengene bortfaldt for resten af orlovsperioden, medmindre den anden af forældrene overtog orloven (efter de første 14 uger efter fødslen).

Ændringerne skulle ses på baggrund af, at regeringen ønskede, at borgerne skulle kunne tilrettelægge deres egen dagligdag på grundlag af egne ønsker og behov.

Lovforslaget vedtaget med 101 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV, KRF og Bente Juncker (UP)) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Jørn Pedersen (S), Eva Kjer Hansen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Dorit Myltoft (RV) og Henning Lysholm (KrF)