L 201 Forslag til lov om ændring af lov om visse forhold på telekommunikationsområdet med flere love.

Af: Minister for kommunikation og turisme Helge Mortensen (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Hovedpunkterne i lovforslaget er:

- Der skabes hjemmel til at indføre yderligere konkurrence på telekommunikationsområdet.

- Der skabes hjemmel til at ændre Tele Danmark A/S' kapitalstruktur med henblik på, at koncernen kan udvikle sig optimalt under liberaliserede markedsforhold.

- Der gennemføres en tjenesteliberalisering, som bygger på Tele Danmark A/S' fortsatte eneret på det offentlige telenet. Tjenesteliberaliseringen indebærer, at faste kredsløb, der lejes af Tele Danmark A/S, kan udnyttes til tjenester til telefoniformål, der stilles til rådighed for andre.

- Loven indeholder endvidere en bestemmelse om, at der hos koncessionshaver kan opkræves en godtgørelse til dækning af de statslige udgifter på koncessionsområdet.

- Endvidere indeholder loven en bemyndigelse til ministeren til at nedsætte et ankenævn, Telenævnet, der får bemyndigelse til at træffe endelige administrative afgørelser på en række nærmere angivne områder.

- Endelig tilvejebringes med loven hjemmel til, at Tele Danmark A/S' løbende forpligtelse til at indbetale pensionsbidrag til staten vedrørende tidligere statstjenestemænd kan erstattes af en engangsbetaling til statskassen.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at ændringen af Tele Danmark A/S' kapitalstruktur var en udmøntning af en politisk aftale af 8. februar 1994 mellem regeringen og KF. Ifølge tillægsaftalen skulle staten nedbringe sin ejerandel i Tele Danmark A/S til 51 pct. gennem et tilbagesalg til selskabet af en del af sin aktiebeholdning. Herved ville Tele Danmark A/S få mulighed for at introducere en ny aktieklasse (den såkaldte B-klasse). Lovforslaget fastlagde de nærmere vilkår for de nye aktier og sikrede en normalisering af de tilbageværende oprindelige aktier (aktier i den såkaldte A-klasse) i Tele Danmark A/S. I henhold til lovforslaget ville eventuelle privatejede A-aktier blive indløst den 1. marts 1997. Når der herefter ikke længere fandtes privatejede A-aktier, skulle A-aktierne i enhver henseende have samme retsstilling som B-aktierne.

Lovforslaget vedtaget med 111 stemmer (S, KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 9 (SF).
Partiernes ordførere
Poul Andersen (S), Svend Heiselberg (V), H. P. Clausen (KF), Tommy Dinesen (SF), Kim Behnke (FP) og Sonja Albrink (CD)