L 319 Forslag til lov om ændring af lov om boligbyggeri, lov om boliger for ældre og personer med handicap og realkreditloven.

(Decentralisering af det støttede byggeri).

Af: Boligminister Flemming Kofod-Svendsen ()
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Boligudvalget (BOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Det almennyttige byggeri og byggeriet af ungdomsboliger har hidtil været styret af et centralt kvotesystem. Loven decentraliserer dette, således at det er den enkelte kommunalbestyrelse, der træffer beslutning om opførelse af nyt, støttet byggeri. Der er dog fastsat en central kvotestyring af det private andelsboligbyggeri.

For de 3 decentraliserede boligtyper, almennyttigt byggeri, ungdomsboliger og ældreboliger, sker der en harmonisering af finansieringsreglerne.

Såfremt der i en kommune er mere end 2 pct. ledige lejligheder i det støttede byggeri, må kommunen ikke give tilsagn om støtte til nyt byggeri.

Herudover indeholder loven følgende elementer:

- statslig pulje til forsøgsbyggeri,

- gebyr for sagsbehandling i kommunerne,

- decentralisering af reglerne om indretning af lejligheder til ældre og handicappede og

- ændrede lånegrænser i realkreditloven.

Lovforslaget skulle ifølge den skriftlige fremsættelse ses i sammenhæng med de øvrige lovforslag, der drejede sig om strukturreformer og beskæftigelsesfremmende initiativer.

Lovforslaget vedtaget med 72 stemmer (S, SF, CD, RV og KRF) mod 51 (KF, V og FP).
Partiernes ordførere
Sonja Mikkelsen (S), Bodil Thrane (V), John Vinther (KF), Pelle Voigt (SF), Kim Behnke (FP), Jørgen Estrup (RV), Addi Andersen (CD) og Henning Lysholm (KrF)