L 28 Forslag til lov om ændring af lov om social bistand m.v.

(Betaling for varig hjemmehjælp og præcisering af kommunernes forpligtelse til at sørge for døgntilbud).

Af: Socialminister Else Winther Andersen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Titel ændret 17/6 92 fra: Forslag til lov om ændring af lov om social bistand. (Betaling for varig praktisk hjælp og præcisering af kommunernes forpligtelse til at sørge for døgntilbud).

Efter 1. beh henvist til Socialudvalget (SOU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Socialudvalget (SOU).

Ved loven indføres der betaling for varig hjemmehjælp, og der sker en præcisering af kommunernes pligt til at sørge for døgntilbud.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at indførelse af gratis varig hjemmehjælp ifølge en rapport af maj 1991 fra Socialministeriet havde medvirket til den stigende efterspørgsel efter hjemmehjælp.

Om indførelse af gratis varig hjemmehjælp henvises til omtalen af lovforslag L 120 fra folketingsåret 1986-87 i Årbog og Registre 1986-87, side 127 f, og af lovforslag L 108 fra folketingsåret 1988-89, se Årbog og Registre 1988-89, side 113.

Ifølge socialministeren skulle genindførelse af betaling for varig praktisk hjælp virke dæmpende på efterspørgslen. Varig personlig hjælp skulle fortsat være gratis. Betalingen, der skulle være indkomstbestemt, skulle have et maksimum på 1000 kr. og et minimum på 100 kr. månedligt.

Vedrørende døgntilbud fremgik det af bemærkningerne, at kommunerne kunne opfylde deres forpligtelse ved at oprette et døgnberedskab.

Som en del af aftalen af 15. juni 1992 mellem samtlige partier med undtagelse af Fremskridtspartiet om aktivering af ledige blev det aftalt, at betalingen for varig hjemmehjælp skulle udgøre 5 pct. af den del af modtagerens indkomstgrundlag, der oversteg 150.000 kr. (300.000 kr. for ægtepar). Videre skulle betalingen udgøre 2 pct. af den del af modtagerens formuegrundlag, der oversteg 500.000 kr. (1 mio. kr. for ægtepar). Der skulle ydes en særlig rabat, hvis indkomsten var under en vis grænse og betalingen derfor alene var beregnet af formuen.

Loven fik derfor sin endelige udformning gennem vedtagelse af ændringsforslag fremsat af socialministeren.

Lovforslaget vedtaget med 109 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 7 (FP); 1 (Risgaard Knudsen (S)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jørn Pedersen (S), Karen From (V), Pia Christmas-Møller (KF), Pernille Frahm (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Bente Juncker (CD), Ole Vig Jensen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)