L 169 Forslag til lov om tilbageholdelse af stofmisbrugere i behandling.

Af: Socialminister Else Winther Andersen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Socialudvalget (SOU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven udvides behandlingstilbudene til stofmisbrugere med et tilbud om kontrakt om behandling for stofmisbrug med mulighed for under visse nærmere angivne restriktive betingelser at tilbageholde stofmisbrugere på behandlingsinstitutionen mod deres vilje.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelse, at behandlingskontrakter allerede indgik som et pædagogisk led i forsøget på at fastholde stofmisbrugere i behandling. Hvis misbrugerne afbrød kontrakten, var konsekvensen oftest, at behandlingen stoppede helt eller delvis. Erfaringerne havde imidlertid vist, at selve behandlingstiden havde betydning for effekten af behandlingen. Ifølge socialministeren var formålet med lovforslaget især at hjælpe yngre stofmisbrugere over 18 år, der var motiverede for behandling og endnu ikke var kommet i større konflikt med straffeloven.

Ordningen skulle indeholde nærmere angivne begrænsninger både som følge af de fysiske forhold og for at sikre væsentlige retsgarantier for stofmisbrugeren.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af ændringsforslag stillet af socialministeren.

Lovforslaget vedtaget med 93 stemmer (S, KF, V, FP, CD og KRF) mod 11 (SF); 3 (RV) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Eva Kjer Hansen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Pernille Frahm (SF), Tom Behnke (FP), Bente Juncker (CD), Lone Dybkjær (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)