L 88 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove m.v,

(Omlægninger i selskabsbeskatningen m.v.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 86.

Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Efter loven nedsættes selskabsskatteprocenten fra 50 til 40. Den nedsatte skatteprocent skal efter loven gælde for aktieselskaber, anpartsselskaber og andre selskaber, sparekasser, Statsanstalten for Livsforsikring, brugsforeninger, gensidige forsikringsforeninger samt andre foreninger og institutioner m.v. Skatteprocenten for akkumulerende investeringsforeninger opretholdes uændret på 50 for at modvirke skattetænkning.

Skatteprocenten nedsættes desuden for udenlandske selskaber og foreninger, der er skattepligtige efter selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra a, b og f. Endvidere nedsættes skatteprocenten fra 20 til 16 for de indkøbs-, produktions- og salgsforeninger, der efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 3 a og 4 beskattes på grundlag af en procentdel af foreningens formue. Dette svarer til en forholdsmæssig nedsættelse af selskabsskattesatsen fra 50 til 40. Endelig nedsættes skatteprocenten for fonde, visse foreninger og institutter m.v. ligeledes fra 50 til 40.

Adgangen til at foretage henlæggelser til investeringsfonde ophæves for selskaber, foreninger, institutioner m.v., og endvidere ophæves forsikringsselskabers adgang til at foretage fradrag for henlæggelser til sikkerhedsfonde. Ligeledes ophæves realkreditinstitutters adgang til at foretage fradrag for henlæggelser til de lovpligtige reservefonde.

Gensidige forsikringsforeninger, der er undergivet fuldt tilsyn, omfattes efter loven af almindelig aktieselskabsbeskatning, således at der som udgangspunkt er ensartede beskatningsregler for alle forsikringsselskaber.

Lovens bestemmelser har som hovedregel virkning fra og med indkomståret 1990 (skatteåret 1991-92).

Loven skal ses i sammenhæng med lov om lønsumsafgift for virksomheder inden for den finansielle sektor (L 86).

I udvalgets betænkning og tillægsbetænkning blev det af Socialdemokratiets medlemmer af udvalget anført, at lovforslaget med bestemmelsen om en isoleret nedsættelse af selskabsskatteprocenten var i strid med skattereformaftalen af 19. juni 1985.

3. behandling af lovforslaget blev efter indlevering af underskrifter i henhold til grundlovens § 41, stk. 3, udskudt i 12 søgnedage efter lovforslagets vedtagelse ved 2. behandling.

Lovforslaget vedtaget med 82 stemmer (KF, V, FP, RV, CD og KRF) mod 65 (S og SF).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Pia Dahl (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)