L 37 Forslag til lov om ændring af de kommunale styrelseslove.

(Faste vederlag, kommunalt ansattes medlemskab af udvalg).

Af: Indenrigsminister Thor Pedersen (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indeholder dels en bestemmelse om en fast vederlagsordning for kommunalbestyrelsesmedlemmer, dels en bestemmelse om ændrede regler for kommunalt ansattes adgang til medlemskab af udvalg.

Begge bestemmelser skal ses i sammenhæng med kommunernes mange bestræbelser på at tilpasse organisationen til de krav om omstilling og effektivisering, der i dag stilles til den kommunale sektor.

Efter bestemmelsen om faste vederlag er det valgfrit for den enkelte kommunalbestyrelse og det enkelte amtsråd, om medlemmerne skal vederlægges - som i dag - med et fast vederlag og diæter, eller om medlemmerne skal vederlægges alene med faste vederlag. Den valgfri ordning består i, at medlemmerne enten skal vederlægges med diæter for møderne eller have udbetalt dels et fast tillægsvederlag for møderne i kommunalbestyrelsen og varetagelsen af andre kommunale hverv, dels udvalgsvederlag for møderne i økonomiudvalget og de stående udvalg.

Den anden del af loven vedrører habilitetskravene ved medlemskab af stående udvalg. Efter loven sker der en lempelse af reglerne om kommunalt ansattes medlemskab af udvalg. Formålet hermed er at modvirke, at kommunalt ansatte som følge af ændringer i den kommunale udvalgsstruktur bliver afskåret fra medlemskab af stående udvalg i videre omfang end hidtil.

Loven skal ses i sammenhæng med de seneste ændringer i den kommunale styrelseslov og den sociale styrelseslov, der blev gennemført i sidste folketingssamling. Se L 187 - L 188, Årbog & Registre 1988-89, side 152. Disse lovændringer betød, at kommunerne frit kan indrette udvalgsstrukturen efter lokale ønsker og behov.

For ikke at lægge hindringer i vejen for omstrukturering eller forenkling af den kommunale udvalgsstruktur var det derfor nødvendigt at lempe de da gældende ret vidtgående habilitetsregler, således at kommunalt ansatte ikke generelt afskæres fra medlemskab af et udvalg, hvis forvaltningsområde omfatter den pågældendes tjenstlige virksomhed. Efter loven vil kun kommunalt ansatte med ledende administrative funktioner være udelukket fra medlemskab af stående udvalg.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 128 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD og KRF).
Partiernes ordførere
Holger Graversen (S), Pernille Sams (KF), Christian Mejdahl (V), Ib Bjørn Poulsen (SF), Jane Oksen (FP), Lis H. Noer (CD) og Knud Glønborg (KrF)