L 31 Forslag til lov om dyreforsøg.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 382 af 10-06-1987
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget. Efter 2. behandling henvist til fornyet beh i retsudvalget.

Loven indebærer først og fremmest en styrkelse af kontrollen med dyreforsøg. Loven udvider således gældende lovs regler om tilladelse, idet enhver smerte- eller lidelsesforvoldende anvendelse af hvirveldyr til forsøg kun må ske med tilladelse fra Dyreforsøgstilsynet, som Justitsministeriets Dyreforsøgsudvalg fremtidig benævnes. Endvidere præciseres de formål, til hvilke der må meddeles tilladelse til forsøg. Også på andre punkter indebærer loven en intensivering af kontrollen med dyreforsøg. En forudgående kontrol med dyreforsøg skal ske ved, at forsøgstilladelser fremover i almindelighed begrænses til nærmere angivne typer af forsøg og arter af dyr, ligesom antallet af dyr, der må anvendes til forsøg, i almindelighed skal angives i tilladelsen. Den samtidige og efterfølgende kontrol med dyreforsøg styrkes gennem en ændring af reglerne om besigtigelse, der muliggør hyppigere inspektioner af forsøgslokaler og dyrestalde m.v., og gennem en intensivering af kontrollen med forsøgsudøvernes journalføring m.m. Hertil kommer, at loven åbner mulighed for, at de vigtigste oplysninger om forsøgene indkodes i et edb-system af de personer, der udfører forsøg, hvilket vil medføre en effektivisering af det arbejde, Dyreforsøgstilsynet skal udføre, ligesom det vil indebære en større sikring af, at unødvendige parallelforsøg undgås.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af 7 ændringsforslag stillet i betænkningen og 1 stillet i tillægsbetænkningen.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 137 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF, FP, VS og Arne Bjerregaard (UP)).
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Karen Thurøe Hansen (KF), Bjørn Elmquist (V), Margrete Auken (SF), Hans Larsen-Ledet (RV), Birgith Mogensen (CD), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Kristen Poulsgaard (FP)