Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.
Ifølge lovforslaget skal der indføres et øjeblikkeligt huslejestop i alle lejeboliger, idet dog forbedringsarbejder, som lejerne godkender, kan medføre huslejestigninger.
I bemærkningerne til lovforslaget hedder det bl.a.:
»Lovforslaget skal ses som et umiddelbart svar på den situation, som mange lejere befinder sig i efter Schlüter-regeringens indgreb over for reguleringen af dagpenge og bistandshjælp samt gennemførelsen af 4 pct.s lønrammen.
Huslejestoppet må betragtes som en midlertidig foranstaltning, der skal afbøde en del af lejernes reallønsfald, og på længere sigt må huslejestoppet afløses af mere dybtgående ændringer af boligfinansieringen, boligsikringslovgivningen m.v., ligesom det f.eks. er skitseret i VS-hovedbestyrelsens resolution.
For at hindre, at boligafdelingerne skal lide tab som følge af huslejestoppet, foreslås en særlig støtteordning, der dækker det beløb, som boligafdelingen ellers skulle have indkrævet i ekstra husleje. Det sikres i den forbindelse, at en betingelse for støtte er, at serviceniveauet i boligafdelingen ikke må sænkes.
Efter lovforslaget må private udlejere selv dække tabet, idet ejeren dog ikke skal være tvunget til at beholde ejendommen på disse betingelser, men kan forlange, at kommunalbestyrelsen overtager ejendommen og sørger for, at den omdannes til en almennyttig andelsboligforening.«
Lovforslaget blev behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om individuel boligstøtte. (Forbedring af boligsikring m.v.), forslag til lov om ændring af lov om boligbyggeri. (Ophævelse af »antiboykotloven« m.v.) (se de nærmestfølgende sager), forslag til folketingsbeslutning om styrkelse af boligbyggeriet (se B. II, nr. 11) og forslag til folketingsbeslutning om afvikling af lejeværdibeskatning og rentefradrag for ejerboliger (se B. II., nr. 83). Alle forslagene fremsat af Albrechtsen (VS) og Lenger (VS).
Boligudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.