L 97 Lov om ændring af færdselsloven.

(Generelle hastighedsbegrænsninger på veje uden for tættere bebygget område samt motorveje).

Af: Justitsminister Henning Rasmussen (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 191 af 29-04-1981
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven indeholder en nedsættelse af færdselslovens generelle hastighedsbegrænsning på veje uden for tættere bebygget område (landeveje) fra de nu gældende 90 km i timen til 80 km i timen samt en nedsættelse af færdselslovens nu gældende generelle hastighedsbegrænsning på 110 km i timen på motorveje til 100 km i timen.

Lovforslaget var udarbejdet på baggrund af færdselssikkerhedskommissionens betænkning nr. 905/1980.

I retsudvalgets betænkning blev der fremsat ændringsforslag af SF, tiltrådt af RV, om nedsættelse af hastighedsgrænsen i bymæssig bebyggelse fra 60 km til 50 km i timen, af Knud Lind (FP) og KrF om hævelse af hastighedsgrænsen for lastbiler m.v. på landeveje fra 70 km til 80 km i timen, af Knud Lind (FP) om hævelse af astighedsgrænsen for lastbiler m.v. på motorveje fra 70 km til 90 km i timen og af (KF) og Knud Lind (FP) om opretholdelse af den nuværende hastighedsgrænse på 110 km i timen på motorveje. Uden for betænkningen blev af Voigt (FP) stillet ændringsforslag om at ophæve den maksimale hastighedsgrænse på motorveje og af Dohrmann (FP) om at bevare hastighedsgrænsen på 90 km i timen på landeveje. Ingen af disse ændringsforslag blev vedtaget.

Det fremgik i øvrigt af betænkningen, at nogle partiers folketingsgrupper ville stemme delt, og lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 101 stemmer mod 42 (FP, KF og CD med undtagelse af Thorndahl (FP), Voigt (FP) og Knud Lind (FP), der alle stemte for loven). 3 (Jeppe Kristensen (V), Niels Anker Kofoed (V) og Svend Heiselberg (V)) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Bjørn Elmquist (V), Mogens Voigt (FP), Annelise Gotfredsen (KF), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Aase Olesen (RV), Mimi Jakobsen (CD), Edith Holm (KrF) og Lis Starcke (DR)