Efter 1. behandling henvist til energipolitisk udvalg.
Loven bemyndiger energiministeren til at bestemme, at de samlede obligatoriske lagre af mineralolie og mineralolieprodukter ikke må falde til under 4 millioner tons råolieækvivalenter hos lagringspligtige virksomheder. Virksomhederne er endvidere pligtige til at afgive oplysninger til energiministeren om omsætning, import, eksport, forbrug og beholdning af disse produkter.
Om baggrunden for lovforslaget oplyste energiministeren bl. a. følgende ved den skriftlige fremsættelse:
»I maj 1972 gennemførtes loven om mindstebeholdninger af mineralolie og mineralolieprodukter. Den gav handelsministeren - nu energiministeren - bemyndigelse til at fastsætte bestemmelser om, at der til opfyldelse af internationale forpligtelser skal opretholdes mindstebeholdninger af mineralolie og mineralolieprodukter af den, der importerer eller her i landet fremstiller disse varer.
Til opfyldelse af vore fotpligtelser som medlem af EF er der herefter fastsat bestemmelser om, at lagringspligtige virksomheder til enhver tid skal opretholde mindstelagre af hver af de 3 hovedgrupper: benzin, gas-/dieselolie og fuelolie, i et omfang der, inkl. de førnævnte særlig beskyttede lagre, mindst svarer til 25 pct. af vedkommendes salg på hjemmemarkedet i det foregående kalenderår.
Disse bundne lagre, der også tjener til opfyldelse af forpligtelser i relation til det internationale energiagentur (IEA), er opbygget i løbet af 1970erne, hvor de er vokset i takt med det stigende forbrug, og de svarer i dag til godt 90 dages forbrug af hver af de tre hovedgrupper baseret på det gennemsnitlige daglige forbrug i 1979.
Medens lagrene som nævnt hidtil har været stigende i takt med forbrugsudviklingen, må der i de kommende år regnes med et ikke ubetydeligt fald i forbruget af olieprodukter herhjemme. Det skyldes udbygningen af kraftvarmeforsyningen m. v., introduktion af naturgas, der påbegyndes i det sydlige Jylland i 1982 og følges op i de følgende år, gennemførelse af energibesparende foranstaltninger, anvendelse af vedvarende energikilder og en mere bevidst sparsommelighed i øvrigt hos befolkningen i den daglige omgang med energi.
Såfremt der ikke gribes ind, vil de obligatoriske reservelagre således også falde i de kommende år, idet de jo så fortsat kun skal udgøre 25 pct. af forbruget i det foregående år.
Regeringen finder ikke, at det vil være forsvarligt at lade de obligatoriske lagre falde under det niveau i absolutte tal, som de nu efterhånden er nået op på, og den foreslåede lovgivning skal sikre, at dette ikke sker.«
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget enstemmigt med 159 stemmer.