L 16 Lov for Grønland om valg til Europa-Parlamentet.

(De europæiske Fællesskabers Forsamling).

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 619 af 14-12-1977
Efter 1. behandling henvist til markedsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven er fastsat, at den ene af de i alt 16 danske repræsentanter til Europa-Parlamentet skal vælges i Grønland. Repræsentanten skal vælges for 5 år. Valgret har enhver, der i henhold til lov om folketingsvalg i Grønland har valgret til folketinget. Valgbar er enhver, der har valgret, medmindre vedkommende er pålagt en kriminalretlig foranstaltning for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være repræsentant i Europa-Parlamentet. En kandidatanmeldelse skal være underskrevet af mindst 100 vælgere.

Folketinget afgør endeligt, om landshøvdingens opgørelse af valget skal godkendes, ligesom folketinget i tilfælde af tvivl træffer endelig afgørelse om en repræsentants valgbarhed. Sæde i Europa-Parlamentet er uforeneligt med varetagelsen af en række embeder inden for EF, ligesom hvervet er uforeneligt med varetagelsen af et regeringsembede. Loven trådte i kraft den 1. januar 1978.

Lovforslaget, til hvilket Grønlands Landsråd havde givet sin principielle tilslutning, kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om valg af danske repræsentanter til Europa-Parlamentet (De europæiske Fællesskabers Forsamling). (se A. I. nr. 46).

Under forslagets 1. behandling gik - på nær ordføreren for fremskridtspartiet - alle de ordførere, der var positivt indstillet over for dette forslag og forslaget til lov om valg af danske repræsentanter til Europa-Parlamentet, ind for forudsætningen om, at den ene af de i alt 16 danske repræsentanter skulle vælges i Grønland på trods af det relativt mindre vælgergrundlag.

I udvalgets tillægsbetænkning indstilles forslaget til vedtagelse af socialdemokratiets, venstres, det konservative folkepartis, centrum-demokraternes, det radikale venstres og kristeligt folkepartis medlemmer af udvalget, mens fremskridtspartiets, socialistisk folkepartis og Danmarks kommunistiske partis medlemmer af udvalget indstillede forslaget til forkastelse.

Ved 3. behandlingen vedtoges forslaget med 104 stemmer mod 48 (FP, SF, DKP og DR). 9 medlemmer undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Anker Tang Sørensen (FP), Niels Anker Kofoed (V), Erhard Jakobsen (CD), Ib Stetter (KF), Lars Emil Johansen (SF), Gert Petersen (SF), Ib Christensen (DR), Ib Nørlund (DKP), Bent Honoré (KrF), Niels Helveg Petersen (RV) og Steen Folke (VS)