L 1 Lov om ændring af forskellige skattelove.

(Afskrivning af bygninger på lejet grund m. v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Jens Kampmann (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 604 af 14-12-1977
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven går ud på at begrænse adgangen til at foretage skattemæssige afskrivninger uden for afskrivningsloven. Fremtidigt er det ikke muligt at foretage afskrivning på sommer- og fritidshuse opført på lejet grund. Dette skal gælde med hensyn til lejemål, der indgås den 1. januar 1978 eller senere.

Loven indeholder endvidere visse regler om beskatning af »genvundne afskrivninger« gældende også for helårshuse m. v. opført på lejet grund, for så vidt angår de afskrivninger, der er foretaget efter 1. januar 1978.

I det oprindelige lovforslag var det foreslået at begrænsningen i adgangen til at afskrive på bygninger opført på lejet grund som anvendtes til privat beboelse for ejeren skulle gælde også for helårsboliger, men dette blev ændret under udvalgsarbejdet i skatte- og afgiftsudvalget til kun at skulle gælde for sommer- og fritidsboliger. Som begrundelse for denne ændring kan bl. a. citeres flg. fra bemærkningerne til det af skatteministeren stillede ændringsforslag i udvalgsbetænkningen:

»I byområder, hvor grunde i større omfang udlejes til brug for opførelse af helårsboliger, som det især er tilfældet i Hanstholm kommune, vil det kunne medføre uheldige konsekvenser for boligforholdene og byplanlægningen m. v., såfremt afskrivningsadgangen ophæves, idet det vil kunne befrygtes, at private bygherrers interesse for at opføre helårsbeboelse på lejede grunde eller at erhverve sådanne boliger vil aftage.

Det foreslås derfor, at lovforslaget ændres, således at begrænsningen af afskrivningsretten kun skal gælde for så vidt angår sommer- og fritidsboliger«.

Ved 3. behandling blev forslaget vedtaget med 124 stemmer mod 27 (FP og KrF).
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Leif Glensgård (FP), Anders Andersen (V), Arne Melchior (CD), Hagen Hagensen (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Svend Hjortlund Christensen (DR), Arne Bjerregaard (KrF) og Bernhard Baunsgaard (RV)