L 2 Lov om ændring af ligningsloven.

Af: Ib Stetter (KF) , Hagen Hagensen (KF) og Poul Schlüter (KF)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 646 af 19-12-1975
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven medfører, at bestemmelsen i ligningslovens § 17 A om afskæring af fradragsret for renter af skatter og afgifter ændres, således at man genindfører fradragsret for de renter, der skal svares ved henstand efter frigørelsesafgiftslovens § 6, arveafgiftslovens § 11, stk. 3 og 4, loven om særlig indkomstskat § 7 B og kildeskattelovens § 3, stk. 4, samt renter efter § 12, stk. 4, i lov om kapitaltilførselsafgift.

Det drejer sig i de tre førstnævnte tilfælde (frigørelsesafgiftslovens § 6, arveafgiftslovens § 11, stk. 3 og 4, og loven om særlig indkomstskat § 7 B) om henstand, som med hjemmel i særlige bestemmelser i skattelovgivningen typisk gælder for en længere årrække. Henstanden angår her i almindelighed betydelige skatte- eller afgiftsbeløb angående fast ejendom, og som regel er der tale om tilfælde, hvor den umiddelbare udredelse af beløbene kan true videreførelsen af en erhvervsvirksomhed eller stillingen for en efterlevende ægtefælle eller arvinger.

Fradragsret genindføres endvidere for renter efter kildeskattelovens § 3, stk. 4, ved henstand med skattebetalingen under ophold i Grønland. Endelig indføres fradragsret for renter efter § 12, stk. 4, i loven om kapitaltilførselsafgift. Det drejer sig om renter ved henstand ved betaling af afgiften.

Den generelle ophævelse af fradragsretten for skatterenter, der blev indført ved ligningslovens § 17 A, har virkning for renter, der påløber fra og med den 1. januar 1976. Den ændrede affattelse af § 17 A skal derfor ligeledes have virkning fra dette tidspunkt, jfr. lovens § 2, stk. 1.

Med hensyn til renterne vedrørende § 7 B i loven om særlig indkomstskat og vedrørende kildeskattelovens § 3, stk. 4, skete der ophævelse af fradragsretten allerede fra 1. januar 1975 ved den ved lov nr. 264 af 22. maj 1974 foretagne ændring af kildeskattelovens § 23, stk. 1, 2. pkt., hvilken ændring i kraft af § 12, stk. 3, i loven om særlig indkomstskat umiddelbart fik virkning også for den særlige indkomstskat. Ved lovens § 2, stk. 2, bestemmes det derfor, at fradragsretten for renterne vedrørende § 7 B i loven om særlig indkomstskat og vedrørende § 3, stk. 4, i kildeskatteloven bevares også for renterne i 1975.

Lovforslaget undergik væsentlige ændringer under udvalgsbehandlingen, idet det oprindeligt var foreslået, at udgifter til morarenter af skatter samt told og forbrugsafgifter, med hvis betaling der ikke er indrømmet henstand, ikke skulle kunne fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

I betænkningen fra skatte- og afgiftsudvalget opfordrede et flertal (socialdemokratiets, venstres, det radikale venstres, kristeligt folkepartis og centrum-demokraternes medlemmer af udvalget) ministeren for skatter og afgifter til straks i begyndelsen af 1976 at fremsætte lovforslag om nedsættelse til 5/8 pct. pr. påbegyndt måned af de morarentesatser, der gælder ved henstandsordninger efter statsskattelovens § 37, kildeskattelovens § 89 m.fl. lovbestemmelser samt renter efter afskrivningslovens § 29 A og 29 R.

Et sådant lovforslag fremsattes den 30. januar 1976 (se A. I. nr. 117).

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 125 stemmer mod 16 (SF, DKP og VS) medens 9 (KF) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Jens Kampmann (S), Svend Andersen (S), Svend Andersen (FP), Bernhard Baunsgaard (RV), Sigurd Ømann (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Ib Stetter (KF), Jørgen Jensen (DKP) og Preben Wilhjelm (VS)