Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.
Loven afskaffer næringsbrevsordningen for næringer som handlende, håndværker og industridrivende samt speditør og vognmand.
Retten til at udøve disse næringer er alene betinget af opfyldelse af de hidtil gældende materielle betingelser (indfødsret, bopæl og myndighed, lovens § 2).
Bortset fra enkelte mindre væsentlige justeringer, hvorom henvises til bemærkningerne til paragrafferne 5, 6, 10, 15, 18 og 20, er der i loven alene foretaget de ændringer, der skyldes bortfaldet af næringsbrev for ovennævnte næringer.
Loven træder i kraft 1. januar 1976.
Den gælder ikke for Færøerne og Grønland, idet spørgsmålet om næringsvæsenet er et færøsk særanliggende, og for så vidt angår Grønland er den gældende næringslov med de ændringer, som de særlige grønlandske forhold tilsigtede, stadig gældende, se lovbekendtgørelse nr. 397 af 2. december 1966. Herefter er næringsbrevsordningen bibeholdt i Grønland.
Baggrunden for lovforslaget var bestemmelsen i 1966-lovens § 31, stk. 3, om, at lovens bestemmelser om næringsbrev for næringer som handlende, håndværker og industridrivende samt speditør og vognmand fra 1. januar 1970 skulle afløses af en anmeldelsespligt. Denne frist blev senest lov nr. 80 af 19. marts 1975 udskudt til 1. januar 1976 (omtalt i folketingsårbog 1974-75 side 213).
Når lovforslaget ikke opretholder anmeldelsespligten, skyldes dette dels, at de personer og selskaber, der måtte ønske at påbegynde sådanne næringer, allerede i medfør af anden lovgivning er pligtige til at foretage anmeldelse af næringsvirksomheden til de bestående offentlige registre og derfor er at finde i erhvervsregisteret, og dels at de materielle betingelser, der gælder for at udøve de pågældende næringer, alle er af en sådan karakter (indfødsret, bopæl og myndighed), at det i almindelighed vil ligge klart, om disse er opfyldt, hvorfor det ikke er påkrævet, at en myndighed undersøger, om betingelserne er til stede.
Lovforslaget vedtoges enstemmigt ved 3. behandling med 127 stemmer.