L 187 Lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

(Ændret klageadgang, dagpenge ved adoption m.v.).

Af: Socialminister Eva Gredal (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 285 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Ved loven, der er trådt i kraft den 1. juli 1975, en enkelt bestemmelse dog først den 1. april 1976, jfr. nedenfor, er gennemført følgende ændringer:

Der ydes dagpenge ved adoption.

Dagpengeudvalgets afgørelser, der hidtil har kunnet indbringes for den sociale ankestyrelse gøres endelige for at aflaste ankestyrelsen. I forbindelse hermed er dagpengeudvalget blevet udvidet med en opmand, der skal have særlig indsigt i arbejdsretlige forhold.

Lovens ankebestemmelser iøvrigt er blevet tilpasset det nye system med amtsankenævn, jfr. det under A.I. nr. 134 anførte om ændringen af den sociale styrelseslov.

Der er iøvrigt foretaget en del mindre ændringer, som har udspring i de erfaringer, som er høstet i den to-årsperiode, dagpengeloven har været gældende, og ikke naturligt måtte indgå i en egentlig lovrevision.

I udvalgets betænkning blev der stillet en række ændringsforslag, blandt hvilke særligt må nævnes fremskridtspartiets, i følge hvilket der ikke gives dagpenge ved adoption. Disse ændringsforslag blev forkastet.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 141 stemmer mod 24 (FP).
Partiernes ordførere
Winnie Russell (S), Bertel Haarder (V), Jørgen Junior (FP), Ebba Strange (SF), Edele Kruchow (RV), Annelise Gotfredsen (KF), Inger Stilling Pedersen (KrF), Hanne Reintoft (DKP) og Steen Folke (VS)