L 173 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 229 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

De ved loven gennemførte ændringer, der skal ses i forbindelse med den i samme folketingsår vedtagne lov om ændring af lov om boligbyggeri (se side 108), går ud på, at lånegrænsen for det almennyttige boligbyggeri hæves fra 90 pct. til 95 pct. med mulighed for yderligere forhøjelse, såfremt den resterende finansiering af byggeforetagendet ikke kan dækkes ved beboerindskud på 3 pct. af låneværdien sammen med lån, der ydes af Boligselskabernes Landsbyggefond.

Lovforslaget opnåede under behandlingen i folketinget tilslutning fra socialdemokratiet og socialistisk folkeparti, men mødte modstand fra ordførerne for det konservative folkeparti, venstre og det radikale venstre. I betænkningen fra boligudvalget afgav disse partiers repræsentanter følgende mindretalsudtalelse:

„Lovforslaget er et led i det samlede kompleks af love, der efter boligministerens opfattelse kan løse de almennyttige boligselskabers akutte udlejningsproblemer. Mindretallet mener imidlertid, at der med disse forslag lægges grund til nye og langt større boligpolitiske problemer. Lovforslaget går imod den hovedlinje i realkreditforliget, som sigtede imod en større grad af selvfinansiering i byggeriet.

I konsekvens af disse synspunkter vil mindretallet stemme imod ved lovforslagets 3. behandling."

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 85 stemmer (S og SF) mod 76 (KF, V og RV), medens 1 medlem (Djurhuus) tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Clara Munck (KF), Ove Guldberg (V), Gunnar Jensen (RV) og Henning Philipsen (SF)