L 15 Lov om ændring af lov om ejerlejligheder.

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 60 af 15-03-1972
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven foretoges visse ændringer i lov nr. 199 af 8. juni 1966 om ejerlejligheder, idet §§ 9 og 10 i denne lov affattes således:

„§ 9. Ved overdragelse af en ejerlejlighed skal overdrageren inden aftalens indgåelse gøre erhververen bekendt med en opstilling over lejlighedens og ejerforeningens finansiering og driftsudgifter samt, ved overdragelse af nyopførte ejerlejligheder, med en beregning af de udgifter, opførelsen har medført.

§ 10. Loven anvendes på:

1. Bygninger, hvis opførelse er påbegyndt efter 1. juli 1966.

2. Bygninger, der er fredet i henhold til lov om bygningsfredning eller omfattet af en i henhold til § 2, stk. 3, i lov om byplaner godkendt byplan.

3. Bygninger, der udelukkende anvendes til andet end beboelse.

4. Bygninger, der er opdelt i ejerlejligheder i henhold til den før 1. april 1972 gældende lovgivning herom.

Stk. 2. Loven anvendes ikke på:

1. Landbrugsejendomme, jfr. § 1 i lov om landbrugsejendomme.

2. Ejendomme, som er opført til brug for medlemmer eller til udleje af almennyttige boligselskaber, jfr. kap. III i lov om boligbyggeri.

Ved den ændrede affattelse af § 9 indføres en pligt for enhver sælger af en ejerlejlighed til inden aftalens indgåelse at gøre erhververen bekendt med, hvilke byrder der vil komme til at påhvile denne som ejer af lejligheden. Denne pligt påhvilede efter paragraffens hidtidige udformning kun sælgere af ejerlejligheder under opførelse."

Den ændrede affattelse af § 10 bevirker, at opdeling af ejendomme i ejerlejligheder (bortset fra de i stk. 1, nr. 2 og 3 nævnte undtagelser) fremtidig kun vil være mulig for så vidt angår bygninger, hvis opførelse er påbegyndt efter ejerlejlighedslovens ikrafttræden den 1. juli 1966, hvilket vil sige, at ordningen principielt er indskrænket til kun at gælde for nybyggeriet.

Lovforslaget fremsattes og gennemførtes i forbindelse med forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (se side 102), hvortil der iøvrigt henvises.

Lovforslaget blev ved 3. behandling efter navneopråb vedtaget med 88 stemmer (S, SF og Moses Olsen) mod 80 (KF, V og RV); 11 medlemmer var fraværende.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Aage Hastrup (KF), Ove Guldberg (V), Lauge Dahlgaard (RV) og Arne Larsen (SF)