L 135 Lov om filmcensur.

Af: Justitsminister K. Thestrup (KF)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 135 af 29-03-1969
Ved loven afskaffes voksencensuren. Børnecensuren opretholdes med de to hidtidige aldersgrænser ved 12 år og 16 år.

Der gennemføres væsentlige ændringer i censurens organisatoriske opbygning. Ændringerne står i forbindelse med, at censurens opgave efter loven alene bliver at tage stilling til, i hvilket omfang film skal kunne tillades for børn. Der er derfor lagt vægt på, at såvel den pædagogiske som den psykologiske — og eventuelt psykiatriske — sagkundskab er repræsenteret i censurorganerne. Afgørelsen i ankeinstansen træffes efter loven af et særligt sagkyndigt ankenævn i stedet for som hidtil af justitsministeren. Ved offentlig forevisning af film, der ikke har været indleveret til censur, skal det tilkendegives, at børn under 16 år ikke har adgang til forevisningen. Loven undtager fjernsynet fra børnecensuren.

Lovforslaget byggede på en i december 1967 afgiven betænkning om filmcensur (nr. 468/1967) og var ligelydende med et i 2. samling 1967-68 fremsat forslag (årbog 1967-68, side 492).

Ved 1. behandling fik ophævelsen af voksencensuren tilslutning fra alle sider. Lis Møller (KF), Ib Thyregod (V), K. Axel Nielsen (S) og Else-Merete Boss (RV) rejste spørgsmålet om, hvilke regler der skulle gælde for fjernsynet. Else-Merete Ross (RV) og Poul Dam (SF) var inde på, om ikke børnecensuren burde flyttes over til kulturministeriet. Om børnecensuren udtalte Else-Merete Ross, at de fleste inden for det radikale venstre var stemt for bevarelse af 12 og 16 års grænsen, men at man ville lade sin endelige stillingtagen afhænge af de nye oplysninger og nye undersøgelser, som måtte fremkomme under udvalgsarbejdet. Poul Dam udtalte, at man nærmest var af den opfattelse, at børnecensuren også burde ophæves. Sigsgaard (VS) vendte sig imod bestemmelsen i § 1, stk. 3, hvorefter godkendelse for børn kunne betinges af, at nærmere angivne billeder eller afsnit af filmen bortklippes. Udlejerne ville af økonomiske grunde være interesseret i, at også de film, der egentlig kun var beregnet for voksne, blev tilladt for børn, og derfor gå med til beskæring. Det burde ikke tillades, at andre end filmens instruktør beklipper en film.

I det nedsatte udvalgs betænkning tilslutter et flertal (udvalget med undtagelse af Vestergaard Poulsen (KF)) sig voksencensurens afskaffelse. Et flertal (udvalget med undtagelse af Vestergaard Poulsen og Poul Dam) er enig om, at opretholdelsen af censuren over for børn og unge må betragtes som et forsøg, hvis fortsatte eksistens må afhænge af yderligere drøftelser og erfaringer, specielt udvildingen i forbindelse med voksencensurens afskaffelse. Poul Dam stillede ændringsforslag om at ophæve børnecensuren. Det fremgår, at man har drøftet, om spillefilm vist i fjernsynet skulle underkastes forslagets censurordning. Justitsministeren har oplyst, at det må antages at være muligt, uden gennemførelse af lovregler herom, at sikre det fornødne samarbejde mellem Danmarks radio og filmcensuren med hensyn til bedømmelsen af ikke tidligere censurerede spillefilms egnethed for børn. Efter lovens vedtagelse vil justitsministeriet gennem kulturministeriet rette en henvendelse til Danmarks radio med henblik på at opnå en aftale om etablering af et sådant samarbejde. Lene Christensen stillede ændringsforslag om, at bestemmelsen i § 1, stk. 3, 3. pkt., om censurens adgang til at gøre godkendelse betinget af, at nærmere angivne billeder eller afsnit af film blev bortklippet, udgik.

Et flertal (udvalget med undtagelse af Lene Christensen, Vestergaard Poulsen og Poul Dam) indstillede forslaget til vedtagelse med to af ministeren foreslåede ændringer. Den ene af disse ændringer gik ud på, at en bestemmelse om, at ingen, som var fyldt 60 år, kunne beskikkes eller genbeskikkes som medlem af censuren eller ankenævnet, blev erstattet med en regel om, at antallet af genbeskikkelser blev begrænset til 2, således at den længste samlede funktionstid ville blive 12 år. Den anden ændring gik ud på at udskyde lovens ikrafttræden fra 1. april 1969 til 1. juli 1969.

Ved 2. behandling oplyste Sigsgaard (VS), at de ville gå imod det af Poul Dam stillede forslag om ophævelse af børnecensuren, støtte det af Lene Christensen stillede forslag, hvorefter censuren ikke skulle kunne betinge godkendelse af klipning, og afholde sig fra at stemme med hensyn til ministerens forslag om, at 60 års grænsen for censorer blev ændret til en regel, hvorefter genbeskikkelse blev begrænset til 2 gange.

Ændringsforslaget om ophævelse af børnecensuren blev forkastet med 98 stemmer mod 14; 9 medlemmer afholdt sig fra at stemme.

Det af Lene Christensen stillede ændringsforslag blev forkastet med 88 stemmer mod 34; 9 medlemmer afholdt sig fra at stemme.

Endelig blev det af ministeren stillede ændringsforslag om genbeskikkelse af censorer vedtaget med 131 stemmer; 2 medlemmer afholdt sig fra at stemme.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 152 stemmer mod 1; 9 medlemmer afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), Lis Møller (KF), Ib Germain Thyregod (V), Else-Merete Ross (RV), Poul Dam (SF) og Erik Sigsgaard (VS)