L 101 Lov om ændring af lov om den amtskommunale beskatning.

Af: Indenrigsminister Poul Sørensen (KF)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 176 af 30-04-1969
Loven må ses i forbindelse med den del af kommunalreformen, der består i etablering af nye amtskommuner omfattende såvel de hidtidige sognekommuner som de hidtidige købstadkommuner m. v., og som påregnes gennemført pr. 1. april 1970.

Efter loven inddrages købstæderne m. v., der efter kommunalreformens gennemførelse skal omfattes af de nye amtskommuners område, under de bestående amtskommunale skatteudskrivningsregler, således at der i en overgangsperiode efter den 1. april 1970 vil blive udskrevet amtskommunal grundskyld og pålignet amtskommunalt bidrag i de hidtidige købstæder efter samme regler som hidtil i sognekommunerne og de i henhold til landkommunallovens § 52 a oprettede kommuner, de såkaldte „marstalkommuner".

Endvidere indeholder loven som følge af kildeskatteordningens gennemførelse pr. 1. januar 1970 visse ændringer i udskrivningsgrundlaget for påligningen af amtsfondsbidraget for regnskabsåret 1971-72.

Forslag om revision af lov om den amtskommunale beskatning skal fremsættes for folketinget i folketingsåret 1969-70.

Om baggrunden for revisionsbestemmelsen anføres følgende i lovforslagets bemærkninger:

„Beskatningsforholdene i amterne har tidligere været genstand for drøftelse, herunder i kommunallovskommissionen, i hvis betænkning (nr. 420/1966) der bl. a. rejses spørgsmål om en direkte amtskommunal indskomstskat (s. 60 ff.). Det er regeringens hensigt, så snart kildeskatten har fungeret nogen tid, at fremsætte forslag om en omlægning af den amtskommunale beskatning, således at de nye amtskommuner på samme måde som primærkommunerne får mulighed for direkte udskrivning på borgernes indkomster. En sådan ændring vil der muligt være grundlag for at søge gennemført med virkning fra den 1. januar 1972, og den i § 3, stk. 3, foreslåede bestemmelse om revision i folketingsåret 1969-70 af loven om den amtskommunale beskatning vil muliggøre, at spørgsmålet om den fremtidige amtsbeskatning kan blive underkastet den fornødne behandling i folketinget i god tid inden begyndelsen af 1972."

Ved 1. behandling fik lovforslaget en velvillig modtagelse og henvistes til behandling i et udvalg, der i betænkningen enstemmigt indstillede det til vedtagelse uændret.

Efter 2. behandling henvistes lovforslaget til fornyet udvalgsbehandling som følge af en fra de kommunale organisationer modtaget henvendelse. Det fremgår af den af udvalget afgivne tillægsbetænkning, at et af nævnte organisationer rejst spørgsmål om oppebørselsadministrationen vedrørende de amtskommunale ejendomsskatter er optaget til videre drøftelse i det folketingsudvalg, der behandler forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget enstemmigt med 153 stemmer.
Partiernes ordførere
A. W. Larsen (S), Christian R. Christensen (KF), Niels Anker Kofoed (V), Svend Haugaard (RV) og Poul Dam (SF)