L 57 Lov om lån til betaling af ejendomsskatter for visse parcel- og rækkehuse.

Af: Indenrigsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1964-65
Status: Stadfæstet
Lov nr. 231 af 11-06-1965
Ved loven gives der med virkning for skatteåret 1965-66 adgang for kommunalbestyrelsen i alle kommuner bortset fra amtskommuner til at yde ejere af parcel- og rækkehuse lån til betaling af de ejendomsskatter — herunder også ejendomsskatter til amtskommunen og staten — samt vej- og kloakafgifter o. lign., som påhviler ejendommene.

Lån kan kun ydes, når følgende betingelser opfyldes:

1) Ejeren skal i almindelighed være fyldt 65 år. Herfra kan kommunalbestyrelsen dog dispensere efter indstilling fra det sociale udvalg f. eks. i tilfælde af invaliditet.

2) Ejeren skal være mindstbemidlet, jfr. § 117 i lov om boligbyggeri (lovbekendtgørelse nr. 72 af 5. marts 1964), d. v. s. husstandsindkomsten må ikke overstige 12.400 kr. med tillæg af 710 kr. for hvert barn, der medtages ved beregning af huslejetilskud. 3) Ejendommen må udelukkende anvendes til helårsbeboelse for ejeren og hans husstand, 4) omstændighederne efter kommunalbestyrelsens skøn i øvrigt skal tale for ydelse af sådant lån, og 5) lånet skal være sikret ved tinglyst skadesløsbrev efter de i loven indholdte regler.

For at sikre, at de ydede lån ikke anvendes til uvedkommellde formål, udbetales beløbene ikke til låntagerne, men anvendes direkte til betaling af skatter m. v.

Lånene skal forrentes med 6 pct. p. a. og forfalder til betaling, hvis ejendommen skifter ejer.

Ved lovforslagets fremsættelse oplyste indenrigsministeren, at han havde haft en forhandling med repræsentanter for de kommunale organisationer og for København og Frederiksberg om en låneordning af denne art. Under denne forhandling har man fra Københavns og Frederiksbergs side tilsluttet sig ordningen, mens de kommunale organisationer i øvrigt har givet udtryk for visse principielle betænkeligheder uden dog at tage direkte afstand fra forslaget. Ministeren fremhævede, at der på ingen måde er tale om en obligatorisk ordning for kommunerne, idet det helt er overladt til den enkelte kommunalbestyrelses egen afgørelse, om den vil yde disse lån.

Ved 1. behandling anbefaledes lovforslaget af Erhard Jakobsen (S), der havde været virksom for gennemførelse af en ordning som den foreslåede. Endvidere støttedes forslaget af Svend Haugaard (RV) og Poul Dam (SF), mens Thisted Knudsen (V), Gottschalck-Hansen (KF) og Johan Asmussen (Uafh) ikke kunne give tilslutning, idet de anførte, at hjælp i de pågældende tilfælde burde ydes ved nedsættelse af ejendomsskatterne.

Lovforslaget henvistes til behandling i et udvalg, hvoraf et flertal (S, RV og SF) indstillede det til vedtagelse med en ændring af ikrafttrædelsesbestemmelsen, mens et mindretal (V og KF) erklærede ikke at kunne medvirke til forslagets gennemførelse.

Uden fornyet udvalgsbehandling vedtoges lovforslaget ved 3. behandling med 93 stemmer mod 71 (V, KF, Uafh og Westerby). De 2 grønlandske medlemmer undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Erhard Jakobsen (S), P. B. Thisted Knudsen (V), N. Gottschalck-Hansen (KF), Poul Dam (SF), Svend Haugaard (RV) og Johan Asmussen (U)